Hrvatski radio

Prvi program

Godina dana od potresa

28.12.2021.

15:14

Autor: Željka Mandić

Srušena zgrada na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji

Srušena zgrada na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji

Foto: Davor Iljadica / Hrvatski radio

Prošlo je godinu dana od razornog potresa na Banovini. Magnituda 6,2 tog 29. prosinca u 12 sati i 19 minuta zauvijek će promijeniti živote mnogih stanovnika Sisačko - moslavačke, ali i Karlovačke i Zagrebačke županije. Nakon što je u prosincu "vojska" volontera pohodila potresom stradalo područje, kao i sve hitne službe, ceste prema Banovnini ponovno su puste. 


Ponekad se nadamo da će obnova početi i da ćemo useliti u svoje domove, a nekad mislimo kako neće biti ništa od toga.

Stanovništvo živi u najotpornijoj dimenziji ljudskosti - nadi da će se vratiti u obnovljene domove. Vlada je u prosincu predstavila plan obnove, ali stradalnici su uglavnom nepovjerljivi, osobito oni koji žive u kontejnerskim naseljima, a takvih je ukupno 611. Novinarska i tehnička ekipa redakcije Unutarnje politike Informativnog medijskog servisa Hrvatskoga radija iz dana u dan, nakon potresa, svjedočila je životu ljudi na Banovini. U specijalnoj emisiji podsjetit ćemo kako su izgledali ti dani. Stradalnike smo posjetili i uoči godišnjice potresa. Iscrpljeni su od čekanja obnove i teškog života u kontejnerima i nerijetko se osjećaju zaboravljenima, dok vladajući poručuju: obnova kreće.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Specijalna emisija

Emisija se prigodno i povremeno emitira nakon Dnevnih novosti u 15 sati i 30 minuta, nekim osobitim povodom: u vrijeme važnih obljetnica i godišnjica i općenito značajnih događaja od javnoga interesa. Emisiju vode i uređuju, ovisno o temi, istaknuti i iskusni urednici Hrvatskoga radija.

Poslušajte u Slušaonici