Hrvatski radio

Prvi program

Aplikacije za lakše preračunavanje gotovine

30.12.2022.

22:10

Autor: Jelena Jularić

Euri

Euri

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Dva dana prije Nove godine gužve pred poslovnicama banaka i bankomatima. Jesmo li spremni za euro? Gdje se očekuju najveći problemi? Jesu li trgovine spremne na zamjenu kuna u eure sljedećih dana? Na ta i druga pitanja vezana za internetsko bankarstvo i rad bankomata u prijelaznom razdoblju iz kune u eure, u Dnevnom ritmu Hrvatskog radija odgovarali su glasnogovornik Hrvatske udruge banaka Ivan Hrvoje Maljković i direktorica Sektora za trgovinu pri Gospodarskoj komori Sanja Smolja Katić.

Građani posljednjih dana u bankama polažu svoje preostale kune u zamjenu za eure. Tijekom cijele iduće godine, uz svoju banku, besplatna zamjena može se obaviti u FINA-i, poštanskim uredima i Hrvatskoj poštanskoj banci ako u jednoj transakciji donesu do sto novčanica i sto kovanica. Zamjena se od Nove godine ne može obaviti preko uplatnih bankomata jer kuna više neće biti zakonsko sredstvo plaćanja.


- Gužva je očekivana, rekao je glasnogovornik Hrvatske udruge banaka Ivan Hrvoje Maljković.


Internetsko i mobilno bankarstvo ovaj vikend najčešće neće biti dostupno. Dogodit će se i kratkotrajni prekid rada bankomata. Prilagođeno je 2700 bankomata, od ukupno 4 tisuće. Interaktivna digitalna karta aktivnih bankomata koji rade diljem zemlje nekad nije posve točna, što je potvrdila i slušateljica Hrvatskog radija. Od ponedjeljka sve poslovnice trebale bi raditi kao i inače.


- Trgovci su spremni, pripreme su odrađene još tijekom prosinca, a završena su i posljednja testiranja, rekla je direktorica Sektora za trgovinu pri Gospodarskoj komori Sanja Smolja Katić.


Postoje li neki kalkulatori pri dvojnom plaćanju u gotovini za lakše preračunavanje tečaja?


Postoji aplikacija „vrati kusur". Ako trgovci nemaju točan iznos za vratiti u samo jednoj valuti, mogu Vam vratiti ostatak i u kunama i u eurima. Obavljat će se uobičajene kupnje, ljudi će se htjeti riješiti „viška" kuna samo da ih što prije potroše, odgovorila je Smolja Katić.


Cijene su ove godine porasle, najviše zbog rata u Ukrajini, energetske krize i problema u nabavama. Najveći rast je 19 posto u kategoriji hrane i pića. Zaokruživanje cijena trebalo bi biti prema matematičkim pravilima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici