Hrvatski radio

Prvi program

Oscari 2022. - povratak u staro (ne)normalno

25.03.2022.

18:43

Autor: Ivan Žaknić

U noći na ponedjeljak 27./28. ožujka na Drugom

U noći na ponedjeljak 27./28. ožujka na Drugom

Foto: promo / Noć Oscara 2022.

U noći s nedjelje na ponedjeljak 27./28. ožujka dodijelit će se prestižna filmska nagrada Oscar 2022. "Ljubitelji filma, ujedinite se!" slogan je ovogodišnje svečane dodjele, a dobra je vijest da se 94. oskarovska noć, nakon prošlogodišnjeg pandemijskog miš-maša vraća u dobro znani Dolby Theater u Los Angelesu. 


Dobra bi vijest trebala biti i da su organizatori, uslijed pada gledateljskog interesa, odlučili dinamizati dodjelu – izbacili su pokoju kategoriju iz izravnog prijenosa što nije prošlo bez prigovora, a ceremoniju će voditi tri glumice i komičarke Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes. 

Loša je vijest da će velik dio prezenterskih i pobjedničkih govora biti posvećen agresiji na Ukrajinu jer razum govori kako bi bilo dobro da se ta agresija nije ni dogodila. Ostalo su, eto, prognoze. One su nezahvalne. I unaprijed se čini jasno kako su glasači Američke filmske akademije prilikom nominacija napravili i određene nelogičnosti. Što povećava nezahvalnost prognoza. Ali, to opet ne znači da ne trebamo pokušati. 

Ilustracija, Oscar

Ilustracija, Oscar

Foto: Alexandra / Pixabay

Najbolji film


Hoće li Netflix do svog prvog Oscara za najbolji film? Psihološka drama locirana u vestern ozračje Šape pasje Jane Campion ima dvanaest nominacija, najviše između deset ostvarenja nominiranih u ovoj kategoriji. Šape pasje osvojio je gotovo sve što je mogao osvojiti, a opet filmovi s tako velikim brojem nominacija ne prolaze baš dobro u onim glavnim kategorijama. Dugo mu je kao glavni konkurent figurala Brannaghova povijesna sličica Belfast, no u zadnje se vrijeme kao takozvani sleeper spominje CODA, topla drama smještena u svijet gluhonijemih osoba. Riječ je o prepravku svojedobne francuske uspješnice Obitelj Belier, a američke prerade djela iz drugih kinematografija tradicionalno dobro kotiraju kod akademijinih glasača. Veliki autor Paul Thomas Anderson je u Licorice Pizzi napravio svoj najemotivniji film i potpisniku ovih redaka vrlo drag. Ali, Šape pasje uzele su ga pod svoje. 


Između deset nominiranih filmova u ovoj kategoriji neki nominaciju nisu zaslužili. Primjerice, satira Ne gledaj gore koja je površna upravo onoliko koliko kritizira površnost, a svakako čudi što se u to društvo nije uspjela ugurati izvrsna povijesno-politička drama Being the Ricardos Aarona Sorkina. 


Pobijedit ćeŠape pasje

Trebao bi pobijediti – Šape pasje

Nije trebao biti nominiran – Ne gledaj gore

Trebao bi biti nominiran – Being the Ricardos

Najbolja režija


I ovdje je veliki favorit Jane Campion, samo je pitanje hoće li se u oskarovskoj noći priča okrenuti prema Šapama pasjim. Steven Spielberg je napravio dobar posao s rimejkom Priče sa zapadne strane, no ipak riječ je o preradi, a kad smo kod mjuzikla Tik, tik...boom! Nam se čini kreativnim prvakom malog vala obnove zanimanja za jedan od omiljenih holivudskih žanrova. Ryusuke Hamaguchi i njegov Drive My Car hipsterska je priča dodatno podgrijana uspjesima azijske kinematografije, a šteta je što se među pet nominiranih redatelja nije našao Dennis Villeneuve jer je njegovo čitanje Dine iznimno upravo u redateljskom smislu (Dina inače ima deset nominacija i vjerojatno će vladati u takozvanim tehničkim kategorijama).


Pobijedit će – Jane Campion

Trebala bi pobijediti – Jane Campion

Nije trebao biti nominiran – Ryusuke Hamaguchi

Trebao je biti nominiran – Dennis Villeneuve

Pripreme za ceremoniju

Pripreme za ceremoniju

Foto: Mario Anzuoni / REUTERS

Najbolja glavna glumica 


Ovdje je dugo kao favorit slovila Nicole Kidman koja je uistinu impresivna u Being the Ricardos. Međutim, glumačko udruženje nagradilo je Jessicu Chastain za ulogu propovjednice u Oči Tammy Fay. A kako je Kidman već oskarom ovjenčana za Sate, nagrada Chastain bila bi kao mini nagrada za životno djelo toj glumici. Penelope Cruz je solidna u Almodovarovim Paralelnim majkama, ali ni do koljena debitantskoj ulozi pop-pjevačice Alane Haim u Licorice Pizzi. 


Pobijedit će – Jessica Chastain

Trebala bi pobijediti – Nicole Kidman

Nije trebala biti nominirana – Penelope Cruz

Trebala je biti nominirana – Alana Haim

Nagrada Oskar

Nagrada Oskar

Foto: Lucy Nicholson / REUTERS

Najbolji glavni glumac 


U ovoj kategoriji neizvjesnost je smanjena svim silnim nagradama koje je pobrao Will Smith za ulogu oca sestara Williams u Kralju Richardu. Pa će taj glumac po prvi put do svog kipića. Iako je nama draži Andrew Garfield za nastup u mjuziklu Tik, tik...boom! A posebno nam je drag Kody Smith-McPhee koji je u Šape pasje temeljni dramski lik, ali je producentsko-akademijska kuhinja učinila svoje pa je za glavnog glumca nominirala inače sjajnog Benedicta Cumberbatcha, a Smitj-McPhee preselila među sporedne glumce, umjesto da bude obrnuto. I zato... 


Pobijedit će – Will Smith

Trebao bi pobijediti –Andrew Garfield

Nije trebao biti nominiran – Benedict Cumberbatch

Trebao je biti nominiran – Kody Smith-McPhee


Najbolji strani film


Glavni rivali ovdje su već spomenuti japanski Drive My Car i norveški Najgora osoba na svijetu, nominiran i za izvorni scenarij, u kojem Joachim Trier opet čeprka po milenijalnim ljubavno-identitetskim problemima. Naš je favorit pak hibridno dansko remek-djelo Bijeg, butanski Lunana nismo gledali, pitanje je zašto u konkurenciju nije upao,primjerice venecijanski pobjednik Događaj Audrey Diwan, a još je veće pitanje kako je to pošlo za rukom tek prosječnom Sorrentinijevom Bila je to božja ruka.


Pobijedit će – Drive My Car

Trebao bi pobijediti – Bijeg

Nije trebao biti nominiran – Bila je to božja ruka

Trebao je biti nominiran – Događaj


Opširnu analizu oskarovske noći možete poslušati u emisiji o filmu Licem u lice 30.3. u 10.05 sati na Prvom programu Hrvatskog radija.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.