Hrvatski radio

Prvi program

Koga briga za klimu

19.10.2022.

10:56

Autor: HRA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U novoj epizodi emisije Klimatski izazov Prvog programa Hrvatskoga radija znanstvena suradnica Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Jelena Puđak iz sociološkog je pogleda komentirala aktualne aktivnosti u suočavanju s klimatskim promjenama. 

Usporedila ih je sa stanjem opisanim u svojoj doktorskoj disertaciji iz 2013. godine u kojoj je analizirala klimatske aktivnosti Republike Hrvatske u vrijeme njezinog pristupanja Europskoj uniji, godinu dana kasnije prilagođenoj i objavljenoj i u knjizi Koga briga za klimu. U odnosu na vrijeme prije gotovo deset godina promijenili su se diskurs i narativ, o klimatskim promjenama govori se sve više, prije svega zbog posljedica koje se sad već mogu i direktno osjetiti, s tim da je najčešće riječ o novim planovima i zakonima koji stižu iz Europske unije, dok se u Hrvatskoj i dalje ne radi na sustavnom aktivnom kreiranju klimatske politike, dalje i cjelovitije od pojedinih rješenja poput poticaja za obnovljivu energiju ili za toplinsku obnovu fasada.

Društvo je temelj klimatskih promjena i kao njihov izazivač (u pitanju su većinom antropogene promjene koje bez aktivnosti izazvanih razvojem društva ne bi bile takve) i kao ključ rješenja koje ne može biti kroz formu zelenog rasta, nego kroz modele koji računaju na održivost i razvoj zelene tehnologije uz promjenu ekonomskog pristupa u kojem se trenutno ukupni razvoj društva i razvoj BDP-a nužno povezuju.

Kao jedna od vidljivih društvenih posljedica klimatskih promjena u emisiji je istaknuto deset do dvadeset milijuna klimatskih izbjeglica koje godišnje već brojimo, iako ih još tako nužno ne zovemo: kategoriziramo ih kao ekonomske izbjeglice iako je njihov položaj nesumnjivo najprije potaknut klimatskim promjenama.

U završnoj rubrici emisije u povodu prošlotjednih vijesti u kojima je objavljeno kakvo nam vrijeme za ovu zimu predviđa Copernicus, klimatološka služba programa Europske unije za promatranje Zemlje (jedan ju je portal objavio uz naslov „čeka nas toplija zima“, a drugi s naslovom „klimatolozi najavljuju ledeni pakao“), potpunu informaciju za Klimatski izazov protumačio je i komentirao meteorolog Krunoslav Mikec, u stručnim krugovima cijenjen kao dobar poznavatelj podataka koji se mogu ili ne mogu interpretirati kao dugoročna vremenska prognoza.

Emisija je i dalje dostupna u radijskoj internetskoj slušaonici. Razmišljanja i komentari mogu se slati i na elektroničku adresu redakcije - klimatski@hrt.hr.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klimatski izazov

Oscilacije temperature i vodostaja, sve češći vremenski ekstremi: klimatski izazov više se ne može ignorirati! Kako ćemo na njega odgovoriti i jesmo li još u regularnom vremenu ili već u sudačkoj nadoknadi? U novoj emisiji jesenske sheme Prvog programa Hrvatskoga radija proučavamo sve uzroke i posljedice klimatskih promjena: Koliko smo ih sami izazvali, koliko smo im tek svjedoci, koliko na njih možemo utjecati? Kako na klimatski izazov gledaju prirodoslovne, a kako društvene znanosti? U svakoj epizodi nudimo kratke informativne klimatske akcente, glavnu temu koju nam detaljno tumači stručni gost i završnu rubriku s još jednim aktualnim tematskim osvrtom!

Poslušajte u Slušaonici