Hrvatski radio

Prvi program

Nikad nisi prestar za ostvarivanje ciljeva - poručuju strani dragovoljci Domovinskog rata koji će za Hrvatsku preveslati Atlantik

11.01.2022.

12:19

Autor: Miruna Kastratović

Werner Ilić na brodu Fenix

Werner Ilić na brodu Fenix

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, 15. siječnja 2022. dvojica umirovljenih časnika iz Domovinskog rata obilježit će veslajući preko Atlantskog oceana. Uspiju li u svom naumu uvrstiti će Hrvatsku u društvo 31 zemlje koje su ostvarile to postignuće. 


Tako će hrvatski branitelji i strani dragovoljci Domovinskog rata Martin Cruickshank i Werner Ilić biti prvi Hrvati u povijesti koji će se otisnuti na plovidbu preko Atlantskog oceana u to u čamcu na vesla. 

Čamac Fenix kojim će veslački dvojac proći Atlantski ocean

Čamac Fenix kojim će veslački dvojac proći Atlantski ocean

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

Werner Ilić o tromjesečnom veslanju Atlantikom

U subotu 15. ovoga mjeseca iz Velike Gorice hrvatska će ekipa sa veslačima dragovoljcima iz Velike Gorice krenuti prema Kanarskom otočju. Cilj tromjesečnog veslačkog maratona je otok Martinik. 


Na zagrebačkom velesajmu predstavljen je i isproban čamac Fenix težak oko 300 kilograma kojim će veslači proći Atlantski ocean. S obzirom na to da na brodu nema mjesta za puno stvari sve potrebe svedene su na minimum. Hrana je u prašku poput one za astronaute, a za piće imaju dva desalinizatora koji će im omogućiti dovoljno pitke vode.  


Put dug 6,500 kilometara nadaju se da će prijeći unutar tri mjeseca, posebno dizajniranim čamcem. Pratit će rutu kojom je plovio i Kristofor Kolumbo.

Hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić u pripremama za putovanje

Hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić u pripremama za putovanje

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

Preko Atlantika dvojac će proći veslajući na smjenu po 2 sata svih 24 sata. Martin Cruickshank taj je put već probao sa svojom sestrom ali nisu imali sreće s vremenom te im je nakon dvije trećine puta puklo kormilo. Poslali su poziv u pomoć i nakon sedam sati stigao je najbliži brod. Taj su put i prije prošli veslači, žene, osobe s invaliditetom, pa nam je bilo žao što se i hrvatski barjak ne vije među barjacima naroda koji su uspjeli preveslati ocean, ispričao je Werner Ilić. 

Kad gledaš Božje stvorenje i kad gledaš Atlantski ocean i gledaš ovaj čamac koji je samo 7.1 metara dugačak i 1.9 m širok mi smo samo zrnca na kugli zemaljskoj.

Werner Ilić

Ako krenemo južno od Kanarskih otoka prema Zelenortskim otocima tada ćemo uspjeti uhvatiti vjetar i struje koje će nas ponijeti sve do Kariba. Ako uhvatimo dobar vjetar tada će sve biti u redu.

Martin Cruickshank

"Veslom preko Atlantskog oceana" je samo dio projekta "Atlantik Banovina", kaže voditelj iz Udruge veterana, vojnika i domoljuba Dražen Hrženjak. Krajnji je cilj izgradnja centra na Banovini koji će se zvati "Veteransko veslo". Kad dečki krenu s Kanarskih otoka, u Hrvatskoj ćemo i u cijelom svijetu provoditi humanitarnu akciju "Jedan metar- jedna kuna" kojim će se prikupljati novac. Centar će imati svoje edukativnu, rehabilitacijsku i rekreativnu svrhu i bit će namijenjen za ranjive skupine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici