Hrvatski radio

Prvi program

Ukrajinci Zagrebu za Uskrs

14.04.2022.

17:50

Autor: Željka Mandić

Ukrajinske pisanice

Ukrajinske pisanice

Foto: Željka Mandić / Hrvatski radio

U Ukrajini, pisanica je nacionalni simbol. Najstarije europske pisanice one su iz Lavova, grada čije je središte pod UNESCO-vom zaštitom i koji je uskrsno vrijeme u znaku pisanice - minijaturnog pučkog slikarstva. 


Zagrebačka Ukrajinka, Marusja Jurista, pisanicu je kao simbol života i tradicijski epicentar svojega naroda prepoznala još u ranom djetinjstvu.


Kći je ukrajinskog grkokatoličkog svećenika, odrasla je na selu kod Prijedora, u mladosti je došla u Zagreb, a u Ukrajini je bila više od 40 puta. Rijetko se svojoj drugoj kući, Hrvatskoj, vraćala bez ručno izvezenih ručnika, košulja, pisanki i drugih vrsta uskrsnih jaja, poput škrabjanki i krašanki. Skupljala je tradicijske predmete kao blago i prikupila ih toliko da se njezina zbirka tako može i zvati, narodnim blagom.

Zadužila je time ukrajinsku zajednicu u Hrvatskoj, koja ovdje živi dulje od stoljeća, jer će im ostaviti vrijedne predmete koji svjedoče o iznimnom bogatstvu uskrsne tradicije. 


- Za mene je to jedna nevjerojatna ljepota! Izvor naše snage, simbol našega naroda, ushićeno govori zagrebačka Ukrajinka Marusja.

Divim se pisankama od malena, kao i običajima, toj narodnoj ceremoniji u kojoj se obnavlja život i duh jednoga naroda.

Marusja Jurista

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Marusju Juristu odlikovao je Ordenom kneginje Olge III. stupnja, a u objašnjenju, među ostalim, stoji "neumorna Marusja Jurista već desetljećima nosi baklju vjere Ukrajinaca u Hrvatskoj i doprinosi njihovu duhovnom identitetu". 


Marusja je svoj život uvelike posvetila očuvanju tradicije. Marusja utjelovljuje riječi umjetnika Gustava Mahlera: "Tradicija nije čuvanje pepela, nego održavanje vatre". Bez te vatre, smatra Jurista, korijeni jednog naroda se suše, a s tom vatrom cvatu novi cvjetovi i sokovi puni životne snage.

Predmeti koji se mogu pogledati na izložbi "Ukrajinska uskrsna tradicija gradu Zagrebu", koja će se otvoriti u subotu, 16. travnja u 18 sati u Hrvatskoj kući Materina priča u Zagrebu, fasciniraju. Vještina kojom su ukrašene pisanice je zapanjujuća, ljepota veza i ukrasa plijeni pažnju, a cijeli je ambijent u ozračju uskrsne tradicije koja bi nam trebala obnoviti životnu snagu i nadu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Multikultura

Multikultura je emisija o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj – a u našoj zemlji Ustavom su priznate 22 manjine. Život njihovih pripadnika kroz običaje, tradiciju, prošlost koja se prepoznaje u sadašnjosti i neke nove trendove u izgradnji identiteta manjinskih zajednica dokumentira Multikultura.

Poslušajte u Slušaonici