Hrvatski radio

Prvi program

16:12 / 09.06.2022.

Autor: HRT

Vjerske zajednice o pobačaju

Religijski forum

Religijski forum

Foto: HRT / HRT

Religijski forum kao emisija koja prati život vjernika i vjerskih zajednica u Hrvatskoj, ne isključujući ni one koji ne vjeruju ili je njihova vjera u sumnji došla je do svog 500-tog izdanja. Za tu okruglu 500-tu emisiju odabrali smo izazovnu temu o prekidu trudnoće koja u hrvatskom društvu izaziva mnoga suprotstavljena mišljenja. Odnos prema životu i to onom nerođenom i pitanje prava izbora žena na svoje tijelo sastavni je dio i religijskih učenja vjerskih zajednica .

Srpska pravoslavna crkva kao sastavni dio crkava kršćanskog istoka ima stajalište da je život apsolutna vrijednost a da čovjek ostvaruje od samih početaka svoj život u odnosu prema ostaloj zajednici ističe to i đakon Srpske pravoslavne Crkve u Zagrebu Petar Kozakijević koji još ističe kako odgovornost za pobačaj ne smije biti samo na ženi, nego i na muškarcu.

Muslimani, odnosno islam, čvrsto stoje na tragu očuvanja života i nikakav prekid trudnoće osim ako je indiciran medicinskim uvjetima očuvanja života majke nije dopušten, rekao nam je u razgovoru zamjenik glavnog imama zagrebačkog islamskog centra Mersad Kreštić koji je istaknuo i važnost prevencije i predbračnih odnosa koji u islamu nisu dopušteni.


Đakon SPC-a Petar Kozakijević

Đakon SPC-a Petar Kozakijević

Foto: SPC / HRT

Židovski nauk o prekidu trudnoće pomalo je različit, a polazi od teze da je čovjek osoba tek od rođenja, ističe to Julija Koš iz židovske vjerske zajednice Bet Israel koja govori i o nekim aspektima planiranja obitelji i kontracepciji, odnosno kome je ona dopuštena, a kome nije. Dok je kontracepcija kod žena prihvaćena u svrhu planiranja obitelji, kod muškaraca kontracepcija je zabranjena, a u emisiji možete provjeriti i zašto.

Melani Ivančević ,đakonica Evangeličke crkve u Hrvatskoj ističe važnost pastoralnog pristupa prema osobama koje se odlučuju na prekid trudnoće te ne osuđivanja onih koji su se odlučile za čin prekida trudnoće.


 Đakonica Melanie Ivančević

Đakonica Melanie Ivančević

Foto: Evangelička Crkva u Hrvatskoj / HRT

Premda jasno stoje na načelima očuvanja života i vjernici Evangeličke Metodističke Crkve i Protestantske reformirane kršćanske Crkve jasno uviđaju potrebu pastoralnog pristupa osobama koje su izložene pritiscima prekida trudnoće ističe u svom mišljenju evangeličko- metodističkih vjernika pastor Vatroslav Župančić ,dok Adventistička crkva zastupa stav o životu kao Božjem daru ali također smatra pastoralnu razboritost i solidarnost s onima koji su izloženi prekidu trudnoće, kaže u emisiji pastor Darko Kovačević. Razgovor i razumijevanje s onima koji često pate u svojim odlukama ali i zbog svojih odluka ,pastoralni je obrazac mnogih kršćanskih crkava i zajednica.


Pastor Vatroslav Župančić

Pastor Vatroslav Župančić

Foto: Evangelička metodistička Crkva u Hrvatskoj / HRT

To je samo dio od mnogobrojnih različitih mišljenja koja smo uspjeli skupiti, vjerske zajednice su za očuvanje života ali uviđaju potrebu da se prije svega ženama pruži potpora i u odluci za očuvanje života ali i potpori i neosuđivanju ako je odluka drukčija. Očekujemo da će hrvatsko društvo donijeti i novi zakon o reguliranju trudnoće u kojem bi se trebao čuti i glas onih koji vjeruju da je život svetinja iznad svega i da je dostojanstvo ljudskog života od njegova začetka do prirodne smrti neprikosnoven. Više o stajalištima vjerskih zajednica u Hrvatskoj o prekidu trudnoće te svim izazovima možete poslušati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.