Hrvatski radio

Radio Osijek

48. Đakovački vezovi

06.07.2014.

17:22

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

48. Đakovački vezovi i ove su godine privukli pozornost nekoliko tisuća posjetitelja koji su pljeskom nagrađivali sudionike. Đakovački vezovi nisu samo lokalna manifestacija, oni su već odavno izašli izvan granica Hrvatske i to se mora prepoznati, rekao je gradonačelnik Zoran Vinković

Slavonska tradicijska baština predstavljena kroz Đakovačke vezove još je jednom pokazala sve svoje bogatstvo. I ne samo slavonsko. Osim narodnih nošnji slavonskih krajeva tisuće posjetitelja Đakova mogli su vidjeti tradicionalno ruho iz drugih dijelova Lijepe naše. Osim iz Hrvatske već tradicionalno "Vezove" pohode kulturno umjetnička društva iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Austrije i Mađarske, te još nekoliko europskih i zemalja i sa drugih kontinenata. Ove godine iz Sjeverne Amerike došli su Ukrajinci iz Edmontona u Kanadi, te članovi Kulturno umjetničkog društva "Hrvatska loza" iz Chicaga u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posljednjeg dana "Vezova" u programu pod nazivom "Nekad bilo, sad se snilo..." u svečanom mimohodu ulicama Đakova prošlo je oko pet tisuća sudionika. Među njima članovi 70-ak KUD-ova, a iza njih okićena slavonska kola s upregnutim lipicancima, te 70 jahača. Treba podsjetiti da vrhunska grla lipicanske pasmine nisu samo iz đakovačke ergele. Veliki broj stigao je iz privatnih štala šokačkih sela od Babine Grede, Bošnjaka, Štitara, pa do Širokog Polja, Satnice ili sela Brodsko - Posavske županije.

Uz zvuke tamburice i pjesmu članova KUD-ova u mimohodu, posjetitelji okupljeni u špaliru uz rub ceste, pljeskom su nagrađivali izvođače koji su se publici predstavili i na smotri folklora na pozornici u Strossmayerovom parku. Osim folklornih nastupa svi koji su došli u nedjelju u Đakovo mogli su uživati u utakmicama u dresurnom i preponskom jahanju u krugu ergele, a u vezovskim šatorima kušati slavonske gastronomske delicije. Zavšnica "Vezova" održava se na velikoj pozornici u Strossmajerovom parku s tamburašima i izborom najbolje nošenog narodnog ruha, djevojke, snaše, momka i bećara.

Pokrovitelji ove slavonske tradicijske manifestacije su Grad Đakovo, Turistička zajednica Grada, te ministarstva turizma, poljoprivrede i kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.