Hrvatski radio

Radio Osijek

50 godina Konzervatorskog odjela u Osijeku

09.11.2012.

15:06

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu obilježavanja Dana europske baštine Konzervatorski odjel u Osijeku svečano proslavlja pedeset godina rada, a predstavio je i obnovu Dvorca Pejačević.

Zavod za zaštitu spomenika osnovan je u Osijeku 1. listopada1962. godine. Imao je dva djelatnika i bio nadležan za zaštitu spomenika kulture na području kotara Osijek. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Osijeku osnovan je 1967. i bio nadležan za područje današnjih sedam županija.
Prvo registrirano kulturno dobro upisano u Registar spomenika kulturnih dobara (pod brojem R-0001) je Dvorac Prandau-Normann.
Od 2007. Konzervatorski odjel u Osijeku nadležan je za Osječko-baranjsku županiju, trenutačno zapošljava 22 djelatnika, a smješten je u Tvrđi, u zgradi Reith koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Odjel u svojoj nadležnosti ima zaštićeno oko petsto kulturnih dobara nepokretne i pokretne kulturne baštine te nematerijalne kulturne baštine od kojih su tri dobra – Godišnji proljetni ophod kraljice ili Ljelje, Bećarac i Medičarski obrt na području Sjeverne Hrvatske i Slavonije – uvršteni na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Dvorac grofova Pejačević nalazi se u Retfali, a građen je u tzv. Napoleonovom razdoblju od 1796. - 1801.g., u sklopu baroknog klasicizma. Otmjen klasicistički dvorac ima tri krila u obliku slova U. Dvorac se s pripadajućim zemljištem prostire na 20.000 m2, a pripadajući objekti zauzimaju 2500 m2.
Dvorac je danas u vlasništvu Poliklinike Medikol koja je obnovila istočno krilo prema zahtjevima konzervatorske struke. Vlasnik Ivan Rajković dvorcem se oduševio, puno uložio, no Poliklinika u Osijeku nije uspjela sklopiti ugovore s HZZO-om pa je i obnova dvorca zaustavljena i ne nazire se njezin nastavak.

Program obilježavanja Dana europske baštine  počeo je u Zagrebu svečanim otvaranjem izložbe „SLIKE BAŠTINE - Između dokumentacije i umjetnosti“ u Galeriji Klovićevi dvori u utorak,11. rujna. 
Manifestacija će trajati do 7. listopada u okviru koje će se diljem cijele Hrvatske održati niz aktivnosti kojima se nastoji ukazati na značaj same afirmacije u očuvanju kulturne baštine.
U zemljama članicama Europske unije,  svakog  rujna održava se manifestacija pod nazivom 'Dani europske baštine', koja je utemeljena od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice.  U okviru Dana europske baštine održavat će se razne izložbe, predavanja, radionice , prezentacije konzervatorsko-restauratorskih  projekata kako bi se pokazao proces aktivnost vezanih uz obnovu kulturnih dobara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.