Hrvatski radio

Radio Osijek

60 godina Galerije likovnih umjetnosti

22.01.2014.

12:50

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom 2014. godine obilježava se 60 godina osnutka Galerije likovnih umjetnosti, Osijek i 50 godina otkako se nalazi u današnjoj zgradi.

U vrijeme promjena i novih izazova, ovogodišnji program Galerije započinje hrabrom odlukom o novom početku: izvaditi iz depoa najvrjednije i najznačajnije umjetnine i ponovno prezentirati ono što jesmo i što imamo – tematskom studijskom izložbom Likovna baština obitelji Pejačević predstavljamo se u Zagrebu, s naglaskom na umjetnine XVIII. i XIX. stoljeća, a izložbom Pogledi – dvadeseto stoljeće u fundusu GLUO, na svojoj kućnoj adresi u Europskoj aveniji 9, otvaramo prostor slikama, grafikama, crtežima, skulpturama raznih autora, koje smo svih ovih godina prikupljali, čuvali, istraživali i potvrdili kao dio kulturne baštine, rekla je ravnateljica Leonilda Conti. Izložba predlaže pogled na prethodno stoljeće i istovremeno otvara vrata prema novom. Skupna je izložba i rezultat suradnje triju kustosa jer je zajednička odluka ponovno sve staviti na stol, dopustiti novi pogled, s novim poveznicama. Povijest umjetnosti i povijest naših umjetnina mogu, i moraju, stvarati uvijek nove priče, kontinuirano se reinterpretirajući, preispitujući kontekste u kojima se nalaze. Ključna je uloga pogleda na njih – pogled autora izložbe, Pogled autora teksta, pogled koji će i sami posjetitelji otkriti u postavu izložbe.
Pogledi na prošlost, ali i pogledi prema budućnosti. Izložba Pogledi – dvadeseto stoljeće u fundusu GLUO ozbiljan je izazov toga razdoblja sada, na početku XXI. stoljeća, u namjeri da se postave prvi temelji Muzeja likovnih umjetnost za najveći cilj, a to je stalni postav.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.