Hrvatski radio

Radio Osijek

Ansambl Lado na fotografijama, videu i platnu

11.03.2020.

18:33

Autor: Radio Osijek / IF

Ansambl Lado na fotografijama, videu i platnu

Ansambl Lado na fotografijama, videu i platnu

Foto: - / -

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO prošle je godine obilježio 70. obljetnicu rada, a dio proslave je putujuća izložba "Lado / Reljefi / Tragovi" koja je otvorena u Muzeju Slavonije i može se pogledati do 26. travnja.

Izložba obuhvaća fotografije ansambla na sceni jer ih je Petra Slobodnjak pratila tri godine na njihovim nastupima i turnejama te fotografije pejsaža koje koreografijama i plesovima daju vizualni kontekst jer su nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu. U prostoru Muzeja Slavonije postavljeno je i deset platna visokih četiri metra s otisnutim fotografijama i, kako objašnjava Petra Slobodnjak, neki ih zovu labrintom, neki riznicom, a ona ih zove šumom i njima je htjela dočarati pokret jer posjetitelji prolazeći kroz izložbeni prostor među platnima imaju dojam da izložba "pleše". Predstavljeni su i video radovi Alena Vukovića, a svakako treba prelistati i katalog izložbe koji je složen tako da podsjeća na nabore na haljini, podijeljen je u četiri zone s četiri priče i lista se kružno kao što ansambl pleše kolo.

Iz teksta kustosice izložbe Ive Prosoli:
"Petrine fotografije vrijedan su dokument o djelovanju Lada i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih umjetnika, narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice. No, fotografije Petre Slobodnjak nadilaze dokumentarno i govore prvenstveno onom što ples, odnosno glazba od davnina pa sve do danas u svojoj srži i jest, one govore o komunikaciji: s onostranim, s božanskim zaštitnikom, silom prirode ili pak s plesnim partnerom ili partnerima. I u konačnici s publikom."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.