Hrvatski radio

Radio Osijek

Balašević u Osijeku: "Ponovno među svojima"!

14.09.2014.

09:50

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Lijepo je ponovno doći u Osijek, grad koji se s pravom natječe za Europsku prijestolnicu kulture", rekao je novosadski kantautor, obrativši se velikom broju Osječana i gostiju koji su iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja stigli na središnji Trg u Tvrđi. Balašević je tijekom četverosatnog koncerta otpjevao svoje uspješnice nastale tijekom 35 godina glazbene karijere. Iako je kiša padala većinu dana, nad pozornicom u Tvrđi noćno je nebo bilo uglavnom vedro.

"Pa, tamburama mangupi prepreče put" bio je naziv pravog spektakla realiziranog u "starinskom štihu" uz pomoć najsuvremenije tehnologije. Glazbeno stilski vrlo raznolik, Balašević je na živopisnu pozornicu opremljenu kao prostor seoske kavane s projekcijom "sokaka" noću i balkonom, doveo mnoštvo glazbenika, tamburaša i zabavnjaka, a posebni je gost bio producent Nikša Bratoš.

 

Popularni Đole rekao je da je često bio gost u Slavoniji, da je pjevao gotovo svugdje gdje "postoji dom kulture i električna rasvjeta" te da mu je velika želja u jednoj velikoj turneji ponovno obići sva ta mjesta. U Osijeku nije bio često, ali se uvijek osjećao dobro i vezan je uz osječku publiku koja ga je uvijek toplo i raspjevano ugostila. Izveo je svoje najpopularnije balade, istaknuo svoj "mađarsko-panonski štih" nacionalnu raznolikost u orkestru s kojim nastupa, ali i prostoru gdje živi, a osvrnuvši se na prošli kao i sve prethodne ratove kazao je da su besmisleni te da su "pametni ljudi svjesni da u ratu postoje samo gubitnici" jer lijepi prostori i obilje u kojem živimo ne smijemo pretvarati ni u što drugo. Otpjevao je "Lepu protinu kći", "Provincijalku", "D mol", "Vasu Ladačkog" i mnogo drugih hitova iz više od tri desetljeća karijere, a završio prigodnicom "Odlazi cirkus" te obećao da će ponovno nastupiti pred osječkom publikom.

  

Za potrebe koncerta postavljena je moćna svjetska produkcija, odnosno Adamson, jedan od najboljih razglasa na svijetu, poznat po kontroliranom dometu i sofisticiranosti pa se savršeno uklapio u zahtjevnu akustičnu izvedbu koja odlikuje Balaševićev nastup.

 

Također, s obje strane pozornice postavljena su dva velika videozida, preko kojih su svi u publici mogli kvalitetno pratiti što se zbiva na pozornici. Uz to, Trg svetog Trojstva bio je posebno prigodno preuređen: primjerice tamošnji ugostiteljski objekti promijenili su imena i nazvani su po Đoletovim pjesmama - Bezdan, Bela lađa, Boža zvani Pub, Na pola puta i Take It Easy.

  
 
 /fotografije Dino Spaić, osijek031 i Davor Lončarić, Radio Osijek/

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.