Hrvatski radio

Radio Osijek

Canis pastoralis croaticus u programu Radio Osijeka

19.06.2015.

11:08

Autor: Neven Knežević/Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjiga “Hrvatski ovčar - hrvatsko kinološko blago” Nikole Klemena predstavljena je danas u programu Radio Osijeka. Dugogodišnje bavljenje kinologijom, posebice ovčarima, Kelemen je sažeo u ovo jedinstveno izdanje, jedno od rijetkih posvećebih ovoj pasmini.

U proteklih dvadesetak godina, koliko Matični klub Hrvatski ovčar djeluje, uzgojeno je više od tisuću štenaca, od kojih se neki nalaze diljem Europe, a Klub hrvatskih ovčara postoji čak u Japanu, ističe Klemen najavljujući širenje i u druge dijelove svijeta, posebice Australiju. Hrvatski ovčar je vrsta psa podrijetlom iz Hrvatske. To je hrvatska autohtona pasmina i potiče od pasa koje su Hrvati doveli sa sobom migrirajući u ove krajeve. Danas se najviše uzgajaju u Slavoniji. Hrvatski ovčar je vrlo inteligentna životinja sa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Posjeduje dobro razvijen ovčarski nagon te je izvrstan pas čuvar. U FCI je priznat pod rednim brojem 277. 

Pisani dokumenti svjedoče da se izgled ovog psa nije se bitno promijenio od 14. stoljeća do danas, vjerojatno zato što posjeduje odličan nasljedni instinkt za rad s ovcama i govedima, selekcija na račun upotrebljivosti (radnih sposobnosti) spontano se provodila, što je dodatno rezultiralo i s njegovim skladnim izgledom. Najstariji zapis o hrvatskom ovčaru - “Canis pastoralis croaticus" iz 1374. godine - pronašao je, u arhivu Đakovačke biskupije "otac pasmine" - veterinar prof dr Stjepan Romić. U tom dokumentu đakovački biskup Petar navodi da je pas visok oko 3 pedlja (oko 45 cm), da je obrastao srednje dugom kovrčavom dlakom crne boje, da mu je glava obrasla kratkom dlakom, da je polustršećih i stršećih ušiju te da je vrlo dobar za čuvanje stada svih domaćih životinja. Također navodi da su ga Hrvati doveli sa sobom u 7. stoljeću prilikom seobe u Hrvatsku iz prvobitne domovine. Sa sistematskim uzgojnim programom već spomenuti profesor Romić započeo je 1935. godine s psima s đakovačkog područja. Poslije 34 godine rada, pasmina je FCI napokon priznao 1969. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.