Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan glazbe uz "Igru bubnjeva"

01.10.2014.

10:00

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Igra bubnjeva - prigodni program u povodu Međunarodnog dana glazbe" osmislili su u Osijeku Nova Akropola i Glazbeni sastav "RitmOS". Međunarodni dan glazbe obilježava se pod okriljem UNESCO-a diljem svijeta više od trideset i pet godina.

Tim se povodom organiziraju prigodni koncerti i radionice s ciljem popularizacije i promocije glazbene umjetnosti. Ovom aktivnošću Nova Akropola se pridružuje tim nastojanjima. U programu sudjeluju bubnjarski sastav „RitmOS“ iz Osijeka i Nova Akropola.


Iz predavanja:

Glazba zauzima važno mjesto u životu čovjeka i vezana je uz njegov kulturni razvoj od samih početaka pa sve do današnjih dana. Da bi proizveo glazbu čovjek se služio glasom i rukama i na taj način uz pjevanje nastaju i prvi puhački instrumenti i prve udaraljke među kojima je daleko najstariji bubanj. Bubanj kao važan element instrumentarija nalazimo u svim civilizacijama svijeta (Egipat, Mezopotamija, Kina, Indija, Amerika). Iako mnogi stari bubnjevi i tehnike njihovog sviranja nisu sačuvani, njihove oblike možemo vidjeti na zidovima hramova, palača, grobnica diljem svijeta. U glazbenim scenama uhvaćenim u reljefima, slikama, statuama i mozaicima možemo naslutiti koju je važnost imala glazba u svakodnevnom životu čovjeka. Osim u glazbi svjetovnog karaktera bubanj je bio važan ritualni element u ceremonijama. Zvuk i ritam sviranja bubnjeva od najranijih dana povezivan je sa stvaranjem i ritmom kozmosa.

                

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.