Hrvatski radio

Radio Osijek

Danas- Peti Memorijal Darka Paurića

02.05.2014.

06:55

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radio Osijek petu godinu zaredom organizira "Memorijal Darka Paurića" u znak sjećanja na našeg glazbenog urednika i novinara te velikog promotora tamburaške glazbe. Trg Svetog Trojstva u Tvrđi, petak, 2. svibnja, 20 sati, uz izravni prijenos u programu Radio Osijeka.

Na koncertu, koji je ove godine dio programa županijskih "Dana vina i turizma", nastupaju tamburaški sastavi Ravnica, Pleter, Sitan vez, Posegana, Podravski muzikaši i Šokci te solisti Marta Nikolin, Željko Lončarić-Žec i Boris Ćiro Gašparac. 

 

ČETIRI MEMORIJALA DARKA PAURIĆA (2010-2013)

Nakon prerane smrti Darka Paurića njegovi prijatelji, kolege i suradnici 2009. godine osmišljavaju jedinstveni glazbeni događaj kako bi se slušatelji, glazbenici i svi štovatelji hrvatske glazbe prisjetili "našeg Darka", zaljubljenika u tamburaški ali i svaki drugi glazbeni izričaj koji je uvijek znao prepoznati i promovirati istinske glazbene vrijednosti po kojima su Radio Osijek i Slavonija prepoznatljivi. Nakon četiri održana memorijalna koncerta nastavljamo tradiciju kao radio koji cijeni svoje vrijednosti, pamti ljude koji su ga stvarali, gradili i profilirali a, u isto vrijeme, uz nastupe onih koji su s Darkom surađivali i radili, promoviramo i glazbene "mlade snage".

Prvi Memorijal Darka Paurića održan je dan uoči godišnjice njegove smrti, 17. siječnja 2010. godine, u Sportskoj dvorani Zrinjevac. Izravno ga je u svom programu prenosio Radio Osijek, uz live video stream na internetu. Nastupili su Marta Nikolin, Lyra, Blanka Došen, Željko Lončarić, Viktorija kulišić, Vera Svoboda, Ravnica, Željko Barba, Željko Witowski, Slavonske lole, Zvona, Krunoslav Slabinac, Slavonski dukati, Marija Pavković, Dike, Patria, Slavonia band, Kristali, Šima Jovanovac, Prijatelji, Baje, Najbolji slavonski tamburaši, Ćiro Gašparac, Slavonski bećari, Džentlmeni i Miroslav Škoro. To je bio najveći skup tamburaša ikada održan u Osijeku.

                                                      Zrinjevac 2010.

Drugi Memorijal Darka Paurića, 5. svibnja 2011. godine, zbog jednostavnosti u organizaciji skupog i zahtjevog projekta, osmišljen je u sklopu televizijskog scensko-glazbenog spektakla "Lijepom našom", a održan je u Sportskoj dvorani Gradski vrt. Vera Svoboda, Krunoslav Kićo Slabinac, Zlatko Pejaković, Marta Nikolin, Viktorija Kulišić, Vlatka Kopić, Blanka Došen, Željko Lončarić Žec, Stjepan Jeršek Štef, Slavonski bećari, Ravnica, Džentlmeni, Slavonski dukati, Lyra, Prijatelji, Dyako, Zvona, Druge, Slavonske lole, Fijaker te KUD-ovi Bizovac, Osijek 1862, Željezničar (Osijek), Josip Šošić (Tenja) i Branko Radičević (Darda) sudjelovali su u pravom tamburaškom maratonu koji je trajao više od tri sata. Mini koncerte u sklopu snimanja održali su Zlatko Pejaković i Krunoslav Slabinac, a zanimljivost je bio i duet Vere Svobode i Marte Nikolin koje su otpjevale pjesmu "Kod Bijele lađe". Urednik Branko Uvodić tijekom emisiji posebno je govorio o trojici velikana tamburaške glazbe koji su nas napustili – Juliju Njikošu, Branku Mihaljeviću i Darku Pauriću koji su kao glazbeni urednici Radio Osijeka učinili mnogo u razvoju i promociji tamburice, glazbe i kulture na ovim prostorima. Nakon javnog snimanja emisije i izravnog prijenosa u programu Radio Osijeka organizirali smo druženje tamburaških sastava i posebnu emisiju u našem programu u kojoj su se sudionici prisjetili Darka Paurića.

                                                      Gradski vrt 2011.

Treći memorijal Darka Paurića održan je 18. svibnja 2012. godine u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nastupili su Vlatka Kopić Tena, Stjepan Jeršek Štef i Šima Jovanovac te vrhunski tamburaški sastavi- Kristali, Lyra, Džentlmeni, Šokci i Patria uz izravan prijenos na Radio Osijeku. Uoči koncerta nastupio je orkestar i mješoviti zbor Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića uz soliste Jasnu Komendanović i Marijana Bajsa. Radio Osijek na koncertu je ugostio i više od stotinu tamburaša koji su sudjelovali na dosadašnjim memorijalima jer je, među ostalim, cilj ovog okupljanja druženje glazbenika Slavonije i Baranje. Obitelj Darka Paurića tom je prigodom primila priznanje "Status" koje je u sklopu ovogodišnjeg Tjedna hrvatske glazbe u Rijeci Darku Pauriću posthumno dodijelila Hrvatska glazbena unija i to za poseban doprinos u promociji hrvatske glazbe.

 

                                                       HNK 2012.

Četvrti Memorijal Darka Paurića održan je 3. svibnja 2013. godine na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi u sklopu priredbe "Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije". Nastupili su tamburaški sastavi Kas, Ravnica, Garavuše, Tamburaši slavonske krvi, Ringišpil i Džentlmeni te Igor Delač, Željko Witovsky, Antun Nikolić Tuca, Blanka Došen, Stjepan Jeršek Štef i Šima Jovanovac. Nakon Memorijala Darka Paurića nastupio je Mladen Grdović, što je također jedan od programa Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije. Koncert je, kao i svi do sada, privukao iznimno veliki broj posjetitelja.

                                                   Tvrđa 2013.

O DARKU PAURIĆU


Sjećajući se Darka Paurića podsjećamo kako je posthumno odlikovan nagradom Status Hrvatske glazbene unije za doprinos promicanju hrvatske glazbe. HGU je sljedećim tekstom obrazložila dodjelu nagrade:

"Darko Paurić (12.08. 1960. – 18.01.2009.). Darko Paurić rođen je 12. kolovoza 1960. godine u Đakovu. Kao osječki gimnazijalac, pokazivao je interes za radio kao medij, tako da je  vrlo rano, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća došao na Radio Osijek, gdje se zaposlio1984. godine. Nakon nekoliko godina rada kao spiker, prelazi u glazbenu redakciju (glazbeni urednik). Od osnivanja osječke Podružnice HGU-a bio je jedan od njenih najbližih suradnika. Do prerane smrti, koja je zatekla sve njegove prijatelje i suradnike, bio je voditelj glazbene redakcije Radio Osijeka. Ni u najtežim vremenima, tijekom Domovinskog rata, nije napuštao radio koji je beskrajno volio. Bio je ranjen na radnom mjestu tijekom granatiranja Osijeka. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a za svoj je veliki doprinos i dugogodišnji kvalitetan rad dobio brojna priznanja novinarske struke.

Darko Paurić vodio je niz različitih emisija, no najveću je popularnost stekao vodeći legendarnu nedjeljnu emisiju „Desetica“, i u novije vrijeme, kao urednik i voditelj, emisiju „Ritam šokadije“ koja se na valovima Radio Osijeka emitira od 2002. godine. Upravo je u emisiji „Ritam šokadije“ došla do izražaja Paurićeva zaljubljenost u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt, u kojoj je sa puno žara govorio o kulturnom bogatstvu Slavonije i Baranje posebno vodeći računa o ljepoti slavonske glazbe i slavonske riječi. Darko Paurić bio je nezaobilazan glazbeni urednik i novinar bez kojeg nije mogla proći nijedna značajnija folklorna, kulturna, zabavna ili znanstvena manifestacija u kojoj dominiraju teme vezane uz njegovanje kulture i običaja Slavonije i Baranje. Uz emisiju „Ritam šokadije“ Radio Osijeka koju mogu slušati i slušatelji diljem svijeta preko „Glasa Hrvatske“, Darko Paurić surađivao je i u emisiji „A sada mi“ Prvog programa Hrvatskoga radija."
 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.