Hrvatski radio

Radio Osijek

Dani Josipa i Ivana Kozarca

24.10.2014.

19:09

Autor: Marija Petrinović/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagrada za životno djelo 20. dana Josipa i Ivana Kozarca, književne i znanstvene manifestacije koja se tradicionalno u listopadu održava u Vinkovcima u spomen na dvojicu vinkovačkih književnika, dodijeljena je na prigodnoj svečanosti održanoj u Gradskoj vijećnici književnom znanstveniku Marku Samardžiji.

"Nagrada mi znači mnogo jer pripadam cehu u kojem nagrada nema puno. Posebno mi je drago što mi je ta nagrada dodijeljena ovdje u Vinkovcima, za koje me vežu mnoge mladenačke uspomene jer sam ovdje išao u srednju školu. Drago mi je da i odavde prate ono čime se bavim", rekao je Marko Samardžija nakon što mu je nagradu uručio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.
Nagrada Josip i Ivan Kozarac za najbolju knjigu godine u kategoriji proze pripala je Julijani Matanović za knjigu "I na početku i na kraju bijaše kava", a u kategoriji znanosti Stjepanu Damjanoviću za knjigu "Novi filološki prinosi".
Dobitnice Povelje uspješnosti su Milica Lukić i Vera Blažević-Krezić za knjigu "Divanimo, dakle postojimo".
"Meni ova nagrada znači iznimno puno jer sam nagradu Josip i Ivan Kozarac dobila i prije punih 17 godina za svoju prvu knjigu 'Zašto sam vam lagala', koja je do sada prodana u 55.000 primjeraka. Nadam se da ovo nije jedna od mojih posljednjih nagrada", rekla je Julijana Matanović, kojoj je nagradu uručio vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.
Na svečanoj dodjeli nagrada predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač istaknuo je važnost Dana Josipa i Ivana Kozarca za hrvatsku književnost i književnu znanost. Kako je rekao, riječ je o manifestaciji okrenutoj mladim ljudima, koja vrednuje hrvatsku književnost, pridonosi interpretiranju hrvatske književne baštine te vrednovanju zavičajne književnosti.
Po riječima direktora Slavonske naklade "Privlačica", jednog od utemeljitelja Dana Josipa i Ivana Kozarca Martina Grgurovca, u 20 godina održano je isto toliko znanstvenih skupova u čijem je radu sudjelovalo više od 150 književnih znanstvenika, a u "Živim kapitalima" vlastita djela čitalo je oko 70 književnika, članova Društva hrvatskih književnika.
Grgurovac je među zaslužnima za razvoj Dana Josipa i Ivana Kozarca posebice istaknuo književnika Miroslava Slavka Mađera, ocjenjujući da je Mađer bio i ostao duša Dana Josipa i Ivana Kozarca.
"Miroslav Slavko Mađer promicao je slavonsku književnost u Zagrebu, ali i dovodio nam književnike iz Zagreba u Vinkovce", rekao je Grgurovac.
Prije svečane dodjele nagrada održana je priredba "Živi kapitali" na kojoj su vlastita djela čitali mnogi književnici, među kojima i Julijana Matanović, Jakša Fiamengo, Pavo Kanižaj, Tito Bilopavlović i Božidar Petrač.
Dani Josipa i Ivana Kozarca završavaju sutra Jutrom poezije u sklopu kojega će vinkovački pjesnici i učenici srednjih škola čitati pjesme Antuna Gustava Matoša u povodu 100. godišnjice njegove smrti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.