Hrvatski radio

Radio Osijek

Dani sjećanja na Dragutina Tadijanovića

04.11.2014.

19:16

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom su Brodu po sedmi put održani Dani sjećanja na Dragutina Tadijanovića (1905. - 2007.), pjesnika, pripovjedača i urednika - akademika, počasnog građanina Slavonskog Broda.

Ovu manifestaciju zajedno organiziraju Grad Slavonski Brod, Ogranak Matice Hrvatske Slavonski Brod, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda i Osnovna škola Antun Mihanović.

Ovogodišnji dobitnik pjesničke nagrade Zaklade Dragutina Tadijanovića i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti knjževnik je Miroslav Slavko Mađer. Danas je Zaklada najboljim studentima Andrei Divić iz Brodsko-posavske županije i Mandici Nikšić iz Ličko-senjske županije dodijelila stipendije.

Istaknuti hrvatski pjesnik akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU-a i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te po jedna stipendija ponajboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.
Ovogodišnji laureat pjesničke nagrade Miroslav Slavko Mađer rođen je 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. kao radijski urednik-dramaturg u Zagrebu. Autor je više zbirki pjesama, kao i drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu. Pripada književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina 20. stoljeća okupljala oko časopisa Krugovi („krugovaši“), a prvi zbirku pjesama, Raskršće vjetra, objavio je 1955. U svojim djelima izrazito je vezan za zavičaj, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma Pjevat će Slavonija iz 1969. koju je uglazbio Branko Mihaljević. Za svoje stvaralaštvo Miroslav Slavko Mađer primio je nekoliko uglednih nagrada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.