Hrvatski radio

Radio Osijek

„Deveta ovčica“ briljirala u Čakovcu

24.10.2014.

22:50

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kazališna predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku „Deveta ovčica“ osvojila je čak četiri nagrade na 17. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Additej održanom od 18. do 24. listopada u Čakovcu.

Predstava „Deveta ovčica“ osvojila je nagrade u nekoliko kategorija: nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scensku glazbu i nagradu za najbolje kolektivno ostvarenje. U predstavi igraju Inga Šarić, Lidija Kraljić, Edi Ćelić i Ivica Lučić. Predstavu je režirala izvrsna redateljica, gošća iz Rusije Ljudmila Fedorova, a nagrađenu glazbu skladao je Zadranin Tomislav Pehar.

Riječ je o tekstu nastalom prema istoimenoj slikovnici poznate hrvatske spisateljice Sivlije Šesto, brojalici koja pomaže najmlađim čitateljima i gledateljima da pobijede strah od škole, strah od odrastanja i svega što je povezano s promjenama. Junak priče kreće u školu i od silnog uzbuđenja ne može utonuti u san. Mama priskače u pomoć i pokušava ga liječiti tradicionalnim lijekom – brojenjem ovaca koje prelaze preko ograde. Ivica uspješno izbroji prvih osam ovčica, ali ne stiže izgovoriti „devetu“ ovcu do kraja već utone u san. Tada nastaju problemi. Deveta, na pola izgovorena, ovčica zapinje u ogradi. Nakon što je riješila njegov, problem je snašao nju i dječak sada postaje pomagač.

Ovo su nagrade dodijeljene u Čakovcu:

1. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi “Deveta ovčica” DJK B.Mihaljevića u Osijeku
2. Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Ljudmili Fedorovoj za predstavu “Deveta ovčica” DJK B.Mihaljevića u Osijeku.
3. Nagrada za najbolji dramski tekst ne dodjeljuje se.
4. Nagrada za likovno oblikovanje (kostimi i scenografija) dodjeljuje se Gulnaz Fatykhova za predstavu “Genijalni genije” KL Zadar.
5. Nagrada za najbolju scensku glazbu dodjeljuje se Tomislavu Pehar u predstavi “Deveta ovčica” DJK B.Mihaljevića u Osijeku.
6. Nagrada za najbolje oblikovanje svjetla ne dodjeljuje se.
7. Najbolja glumačka ostvarenja:
Za kolektivno glumačko ostvarenje: Ivana Boban, Zoran Pribičević, Jure Radnić i Marija Šegvić za glumu u predstavi “Ja i moji osjećaji” Gradskog kazališta „Žar ptica“
Za kolektivno glumačko ostvarenje: Edi Ćelić, Lidija Kraljić, Ivica Lučić i Inga Šarić za lutkarsko ostvarenje u predstavi “Deveta ovčica” DJK B. Mihaljevića iz Osijeka.
Za najbolje muško glumačko ostvarenje: Nikša Arčanin za ulogu Profesora u predstavi “Glazbatorij” GKL Split.
Za najbolje žensko glumačko ostvarenje: Paola Slavica za ulogu Francesca u predstavi “Genijalni genije” KL Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.