Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvije Nagrade hrvatskog glumišta stigle u Osijek

26.11.2018.

13:26

Autor: Radio Osijek/TM

Iz predstave Osječki long long play

Iz predstave Osječki long long play

Foto: - / -

Među ovogodišnjim dobitnicima Nagrade hrvatskog glumišta, za koje se zna reći da su kazališni Oskari, dvojica su Osječana - intendant HNK-a Božidar Šnajder i glumac Domagoj Mrkonjić. Nagrade su dodijeljene u subotu navečer na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu primio je Domagoj Mrkonjić za ulogu Lonke u predstavi "Osječki long, long play" Branka Kostelnika u režiji Saše Anočića i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture.
Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder primio je nagradu HDDU- a za promicanje opere, operete i mjuzikla.
Kazališnim djelatnicima priznanje je posebno, jer ih je nagradila struka - Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU). 
Upravni odbor HDDU-a nominirao je mnoge kazališne umjetnice i umjetnike, u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, za scenografiju i kostimografiju, operetu i mjuzikl i plesnu umjetnost, a dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti i dvije nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje.
Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra rekao - od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.