Hrvatski radio

Radio Osijek

EU Kreativna Europa u Osijeku

18.03.2014.

00:56

Autor: Amoreta Bajto/ Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekte Kultura programa EU Kreativna Europa (2014. - 2020.) i Europske prijestolnice kulture predstavio je u Osijeku Desk Kreativne Europe Ministarstva kulture.

 

Kreativna Europa program je koji će u sljedećih nekoliko godina ojačati europski kulturni i kreativni sektor.  Temelji se na očuvanju i promociji europske jezične kulture, te otvaranju novih kulturnih tržišta. Od 2016. godine u sklopu programa bit će dostupan 121 milijun eura vrijedan financijski jamstveni instrument koji će kulturnom i kreativnom sektoru omogućiti lakši pristup financijskim sredstvima. Kreativna Europa podržava Oznaku europske baštine te projekt Europske prijestolnice kulture - rekla je predstavnica Ministarstva kulture Anera Stopfer.

  

Objava natječaja za Europsku prijestolnicu kulture očekuje se tijekom svibnja, a budući da proces prijave i razrade projekta zahtjeva temeljite i jasno strukturirane odgovore, potrebno je što prije krenuti s pripremama. Grad Osijek također je  započeo pripreme za kandidaturu, istaknuo je među ostalim, zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham.

Prijave za Europsku prijestolnicu kulture ponajprije ovise o posebnostima gradova, te pripremi i konstruiranju sadržaja. Za stanovnike gradova-kandidata to, među ostalim, znači porast životnog standarda i unaprjeđenje kulturne ponude.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.