Hrvatski radio

Radio Osijek

Fallerov Snježni grad

29.01.2014.

18:29

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poznati osječki umjetnik Nikola Faller nakon dvije godine ponovno je oživio priču o Snježnom gradu koji je ovaj put postavio u Rondelu velikana u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, gdje su snježne figure pronašle svoje mjesto uz poprsja biskupa Strossmayera i nobelovaca Ružičke i Preloga.

Faller i nekoliko njegovih kolega umjetnika izradili su figure od snijega. Faller je izradio metar i pol visoku majansku glavu i nekoliko glava nazvanih "slagalice" . "Majanska glava predstavlja uvijek izazovno traženje odgovora na pitanje drevnih civilizacija i njihove povezanosti s vremenom u kojemu živimo", rekao je Faller za Hinu. Dodao je kako je upravo Osijek, posebno stara povijesna Tvrđa, "neiscrpno bogatstvo traženja prošlosti u sadašnjosti i mogućnosti toga povezivanja u izazovne turističke ponude".
"Druga snježna skulptura glave 'slagalice' govori o svim velikim umovima kroz prošlost i mudrostima koje su nam ostavili i koje moramo uvažavati i cijeniti. Moje kolege napravili su među ostalim snježni torzo i tri gljive", rekao je Faller.
"Danas se selimo na drugu lokaciju, također u osječkoj Tvrđi, kod Vodenih vrata, gdje ćemo od snijega raditi skulpture stražara, nešto kao vječnih čuvara naše prošlosti i sadašnjosti u kojoj smo često izgubljeni i uplašeni", rekao je Faller.
Posebno je istaknuo kako će završnica ovogodišnje "izgradnje" osječkoga Snježnoga grada biti u petak navečer u sklopu Noći muzeja u dvorištu Galerije likovnih umjetnosti, gdje će se "pojaviti snježna princeza Tara".
"Riječ je o bajkovitoj snježnoj princezi koja je nastala tijekom 'života' Snježnoga grada koji smo izgradili za velike zime u veljači 2012. godine na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Na osnovi tada ispričane snježne priče nastala je osječka knjiga - bajka za djecu 'Suze snježne princeze Tare'", rekao je Faller i pozvao osječku djecu i roditelje da se u petak oko 20 sati dođu družiti sa snježnom princezom u dvorištu Galerije likovnih umjetnosti, koja će za posjetitelje biti otvorena u Noći muzeja.
Nikola Faller ovogodišnji Snježni grad gradi u sklopu projekta Udruge "Slama" koji je vezan uz četiri godišnja doba.

  
Ljeti se Faller i umjetnici za oblikovanje svojih ideja koriste slamom, u proljeće travom, u jesen lišćem, a zimi snijegom.
"Na svu sreću, ove ga godine opet imamo", rekao je Faller, koji je prije dvije godine vodio hrvatske umjetnike na Festivalu snijega u Kanadi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.