Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival Dioniz: "Igrom do sebe"

21.03.2014.

20:11

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod motom "Igrom do sebe" u Osijeku i Đakovu do 27. ožujka održava se 7. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz koji okuplja stotinjak studenata umjetničkih akademija iz Hrvatske i inozemstva. Za subotu je najavljeno predstavljanje Instituta Jerzy Grotowski i predavanje prof. Dariusza Kosinskog te okrugli stol "Umjetnost i identitet" na kojem sudjeluju Boris Senker, Ankica Marinović, Robert Raponja, Kristina Peternai Andrić, Goran Rem, Jasmin Novljaković, Vladimir Rismondo, Anđelko Mrkonjić i Helena Sablić Tomić.

Program se i ove godine sastoji od edukativnoga i prezentacijskog dijela, a obuhvatit će 14 prezentacija i kazališnih predstava. Osim sudionika iz Hrvatske, na Dionizu gostuju studenti umjetničkih akademija i njihovi profesori iz BiH, Češke, Turske, Litve i Velike Britanije, a osim predstava, na programu festivala su i razne kreativne radionice, okrugli stol, znanstveni kolokvij te predstave za osobe s posebnim potrebama.
"Ovogodišnji Dioniz obuhvaća umjetnost, kazalište, kreativnost, ali i zdravu prehranu, nutricionizam, zdravlje, pa mu je prvi put pokrovitelj Ministarstvo zdravlja. Dioniz će pokazati kako zajedno mogu ići umjetnost i zdravlje", rekla je dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić-Tomić.
Producent festivala Robert Raponja istaknuo je da se taj kazališni festival, kad je riječ o njegovoj povezanosti sa zdravljem, bori protiv svjetskog problema usamljenosti. "Iz usamljenosti se razvija niz psihičkih i fizičkih poteškoća, a studenti kazališnih akademija protiv nje bore se kreativnošću, individualnošću, autentičnošću, razmjenom iskustava", poručio je Raponja. Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković ocijenio je da se grad Đakovo, koji će ugostiti sudionike od 24. do 27. ožujka, trajno upisao na kazališnu kartu Hrvatske, ali i Europe, dok se zamjenik gradonačelnika i književnik Mirko Ćurić nada da bi Đakovo - zahvaljujući tome što je domaćin Dionizu - moglo dobiti i kazalište koje već duže nema. Ovogodišnji Dionizijev festival završit će praizvedbom predstave “Košarkaš na mjesecu” po predlošku istoimenog romana koji potpisuje upravo Ćurić.Organizatori 7. međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz su Umjetnička akademija iz Osijeka i grad Đakovo, a festival prvi put ima i suorganizatore Medicinski, Učiteljski i Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka.

PROGRAM FESTIVALA


Umjetnička akademija u Osijeku, Svečana dvorana

10 sati – prof.dr.sc. Savo Jovanović i suradnici: Promjene lokomotornog sustava kod pretilosti

11 sati – doc.dr.sc. Dunja Degmečić: Psihopatologija svakodnevnog života

12 sati – Nada Ivanović: Uvod u art terapiju

Učiteljski fakultet, Nastavno – športska dvorana

12-15 sati Teresa Brayshaw (Leeds Metropolitan University): Feldenkreis  metoda, radionica

Knjižara Nova

18 sati – Predstavljanje zbirke poezije Zbirka pjesama / Versek  Doc. art. Anđelka Mrkonjića
      Govore: Ivana Žužul, Zoltan Medve, Sanja Jukić
              Čitaju: Selena Andrić i Ivan Ćaćić

Muzej Slavonije – Glavna Straža (Trg Sv. Trojstva 2, Osijek) 20 sati
- Izložba strip tabli Dubravka Matakovića
- Obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva
- Lutkarska predstava «Don't you want somebody to love you?», studenti UAOS 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.