Hrvatski radio

Radio Osijek

18:49 / 16.02.2014.

Autor: Davor Lončarić

FOTO: Slavonsko sijelo u Osijeku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Održano je 44. Slavonsko sijelo Paje Kolarića. Slike govore kako je bilo veselo i rasplesano.

I ove godine bogat program organiziran je u Studentskom centru u Osijeku. Ovo je 44. sijelo koje organizira Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića koje ove godine slavi vrijednu obljetnicu- 60 godina postojanja. Posjetitelji sijela uživali su u dobroj tamburaškoj glazbi (svirali su Džentlmeni i Pleter), plesali su do jutarnjih sati, a organiziran je i izbor najljepših nošnji i najbolje uređenih stolova ispunjenih slavonskim specijalitetima. Gosti sijela sami su prema tradiciji donijeli hranu i piće, a prihod od prodanih ulaznica namijenjen je redovitom funkcioniranju društva u kojem se odgajaju nove generacije glazbenika tamburaša i ljubitelja slavonske tradicije i običaja.

 

Izabrane su i najljepše narodne nošnje, dogradonačelnik Vladimir Ham u ime grada Osijeka predao je nagrade za najljepše dječje nošnje (grad tradicionalno i financira spomenute nagrade).

 

Najboljom muškom narodnom nošnjom proglašena je ona koju je nosio Jozo Pavičić, dok je nošnja iz baranjske Duboševice koju je nosila Iva Bugarin proglašena najljepšom ženskom nošnjom. 

Na sijelu je u ime Osječko-baranjske županje bio zamjenik župana Željko Kraljičak, redovito taj događaj privatno posjećuje saborski zastupnik Domagoj Hajduković, a članovi Paje Kolarića ponosni su što su i ove godine na sijelo došli prijatelji iz austrijskog Pandorffa, iz Sombora te jedna od osnivačica Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića- Vera Svoboda. 

 

Kao i svake godine Sijelo je otvoreno nastupom tamburaškog orkestra STD Paje Kolarića i mješovitog folklornog zbora koje je uvježbala i vodila dirigentica Tihana Huber. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.