Hrvatski radio

Radio Osijek

Fra Špehar ponovno s Vukovarcima

26.03.2014.

10:27

Autor: Radio Osijek/Hrvatski radio Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prepunoj dvorani pastoralnog centra u Vukovaru sinoć je predstavljena knjiga Tragom hrvatske niti u Argentini fra Zlatka Špehara, bivšeg vukovarskog gvardijana.

Riječ je o novoj knjizi poznatog putnika patera Zlatka koja na 400 stranica govori o životu Hrvata u Argentini. Knjigu su predstavili Dražen Švagelj, Dražen Živić i sam autor, Vukovarcima uvijek dragi fra Špehar. Knjiga je putopis s naglašenom duhovnom i domoljubnom komponentom, priča koju je fra Zlatko zapisao nakon putovanja beskrajnim prostranstvima Argentine i Paragvaja u potrazi za Hrvatima ili barem dokazima o životu i radu hrvatskih zajednica u tim dalekim zemljama.
Govoreći o Vukovaru danas u kontekstu političkih i društvenih događanja, fra Špehar je istaknuo kako treba samo govoriti istinu. "Mi moramo govoriti o istini koju smo mi ovdje živjeli, o žrtvi i istini koju nam je Bog dao u ruke. Mi smo je iznijeli svojim životima i svi naši ljudi koji su dali svoje živote za Hrvatsku i zato ne smijemo šutjeti", poručio je fra Špehar dodajući da Hrvati Vukovara imaju podršku svih Hrvata svijeta.
Promociju knjige organizirali su Franjevački samostan u Vukovaru. Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Družba Braća hrvatskog zmaja – zmajski stol u Vukovaru i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Vukovar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.