Hrvatski radio

Radio Osijek

Giselle pred brodskom publikom

01.03.2014.

10:30

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskome Brodu sinoć su završili 11. Dani plesa posvećeni Miji Čorak Slavenskoj, prvoj hrvatskoj primabalerini.

Mjesec dana nakon zagrebačke premijere baletni ansambl nacionalnog kazališta došao je goste s romantičnim baletom Giselle i oduševio brodsku publiku. Ovacijama su ispraćeni svi izvođači a posebno nositeljica naslovne uloge primabalerina Pavla Mikolavčić i njezin partner Azamat Nabiullin.

„Nikada dosada nisam radila dramu i ovo mi je bio veliki glumački izazov, a tehnički je ovo predivna predstava“, rekla je Mikolavčić. Nabiullin, koji je ulogu grofa Albrechta plesao i na premijeri, priznao je kako obožava taj balet. „Znam da ga i publika voli i drago mi je da smo tu došli nastupati“, rekao je.

Dani plesa utemeljeni su u Slavonskome Brodu prije jedanaest godina u znak sjećanja na slavnu sugrađanku Miju Čorak Slavensku – veliku hrvatsku balerinu upisanu u svjetsku povijest baleta 20. stoljeća. Priskrbilo je to Brodu naklonost plesnih umjetnika i pedagoga, a ove je godine nastavljena dobra suradnja sa Sveborom Sečakom sada vršiteljem dužnosti ravnatelja baleta zagrebačkog HNK- a. Kaže kako mu je drago što su se Dani plesa etablirali i pretvorili u respektabilnu manifestaciju. „Vidim da sve to skupa ima smisla i ide ka budućnosti koja je sve relevantnija i na mapi kulturnih zbivanja u Hrvatskoj“, ocijenio je Sečak.

Tako i ove godine, unatoč skromnim financijama, organizatori iz Koncertno kazališne dvorane Ivane Brlić Mažuranić u Slavonski su Brod uspjeli dovesti odlične i raznovrsne predstave – od klasičnog baleta do suvremenog plesa i plesnih predstava za djecu i mlade. Održan je i 5. plesni korak koji promiče plesnu kulturu u županijskim školama, a brodski publicist Stribor Uzelac Schwendemann predstavio je fotomonografiju u elektronskom obliku „Mia Čorak Slavenska – mjesta i putovi“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.