Hrvatski radio

Radio Osijek

GISKO u Noći knjige

23.04.2014.

07:46

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek raznovrsnim se programom uključila u Noć knjige 2014., a do jedan sat iza ponoći naknada za upis u knjižnicu i obnovu upisa bit će smanjena za deset kuna, a zakasnina na vraćene knjige oproštena.

Sadržaji su prilagođeni svim generacijama - od lutkarskih predstava, mađioničarskih radionica i čitanja za najmlađe, predavanja o borilačkim sportovima koji zdravlje znače, umjetničke radionice i strašne priče za djecu do 14 godina do susreta s piscima i tematskih predavanja za odrasle. Za kraj druženja u Noći knjiga pripremljene su razne društvene, playstation i kartaške igre.

Što je sve GISKO pripremio za Noć knjige pogledajte ovdje.

23. travnja Svjetski dan je knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istoga su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dan hrvatske knjige obilježava se dan ranije 22. travnja, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj… 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja. Hrvatska se toj obitelji priključila 2012. godine, a od ove se Noć knjiga održava u Sloveniji i Crnoj Gori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.