Hrvatski radio

Radio Osijek

HNK: Upitni "Krležini dani"?

25.04.2014.

12:27

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Upitno je održavanje 25 jubilarnih "Krležinih dana", ali i cjelokupni program osječkog HNK, jedne od četiri najveće hrvatske kazališne kuće, rekao jer na današnjem kolegiju župana, podnoseći financijsko izvješće, vd intendanta Miroslav Čabraja.

Čabraja je podsjetio  da je kumulirani gubitak Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u ovom trenutku 4 milijuna kuna. U poredbi s prethodnom sezonom, na temelju koje je rađena projekcija troškova, Ministarstvo je uplatilo  519 tisuća kuna manje, 173 tisuće kuna manje Grad,  Kuća je morala platiti 130 tisuća kuna duga vjerovnicima iz 2009. godine, a uz to je kazalište izašlo iz sustava PDV-a.


HNK više neće moći ostvarivati velike projekte kao u vrijeme kada je proračun bio 2 milijuna kuna, kaže Čabraja, što ne znači nužno da će projekti izgubiti na kvaliteti, ali zasigurno će se puno manje moći ulagati u tehničke preduvjete, kostimografiju, scenografiju pa i kazališni ansambl i goste. Ideja je intendanta, dok se financijska situacija ne promijeni, program osmisliti tako da od obveznih 7 sezonskih projekata bude jedan veći, vodeći, a ostali primjereni sredstvima kojima se u ovom trenutku raspolaže. Za potrebe "Krležinih dana" potrebno je, kaže Čabraja, najmanje 150 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture smanjilo je svoj prilog za 20 tisuća kuna. Novac za ovu priredbu HNK ne može osigurati iz vlastitih resursa, pa će se za pomoć obratiti Gradu i Županiji, a spremni su i na otkazivanje domaćinstva iako je riječ o 25. jubilarnim "Krležinim danima". U svakom če slučaju predložiti da manifestacija ubuduće bude bienalna, odnosno da se održava svake druge godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.