Hrvatski radio

Radio Osijek

Iločka berba grožđa

06.09.2014.

08:25

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do današnjih dana „Iločka berba grožđa“ prerasla je u manifestaciju etno-gastro-vinsko-zabavnog karaktera i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa. Središnji program u Iloku ovoga vikenda- Mejaši, Danijela Martinović i obilje drugih sadržaja.

47. Iločka berba grožđa započinje sa prvim događanjima već 30.kolovoza kada je Pudarina u vinogradima, a nastavlja se u Starom podrumu sa 2. Noći vina, a kao i do sada, središnji dio je prvi vikend rujna, točnije 5. do 7.rujna Ova manifestacija koja se održava od 1962. godine je najstarija manifestacija ovog tipa na području Slavonije, Baranje i Srijema održat će se i ove godine unatoč općoj teškoj ekonomskoj situaciji u našem najistočnijem gradiću Iloku, ali i cijeloj Hrvatskoj. Proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja u samom mjestu i vinogradima. Do današnjih dana „Iločka berba grožđa“ prerasla je u manifestaciju etno-gastro-vinsko-zabavnog karaktera i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa. Glavni dio programa odvija se vikendom, s dnevnim i večernjim kulturno-zabavnim sadržajima, u programima koje posjeti ukupno oko 6-7000 posjetitelja. U terminu od 8 dana u program više je zabavnih, kulturnih, sportskih,vinsko-stručnih i drugih događanja. U večernjem zabavnom dijelu na ljetnoj pozornici stare jezgre 5.rujna je koncert Opće opasnosti, a posjetitelje će prije njih zagrijavati domaće snage Iločke bekrije, dok 6. rujna sve posjetitelje očekuje središnji svečani večernji kuturno-zabavni mozaik te zabava uz Mejaše i Danijelu Martinović, nakon čega kao i petkom slijedi cjelonoćna zabava u šatorima uz glazbu, ples iločko vino i drugu ponudu.

Upoznajte tradiciju Iloka i Srijema,posjetite zabavna, kulturna, eno-gastro i druga događanja uživajući u vrhunskim vinima slaveći početak berbe grožđa u iločko-srijemskom vinogorjuNa krajnjem istoku Hrvatske, na prostoru kvalitetnog  Iločko-srijemskog vinogorja ponajviše se njeguju  običaji vezani upravo uz vinogradarstvo i vinarstvo. Jedan od običaja je obilježavanje i proslava početka berbe u vinogradima, nekad poznata pod pučkim nazivom pudarina.Taj običaj je od 1962. prerastao u najstariju tradicijsko-kulturno-zabavnu i  turističko manifestaciju u Slavoniji – “Iločku berbu grožđa”..

Glavni dio programa odvija se vikendom, s dnevnim i večernjim kulturno-zabavnim sadržajima, u programima koje posjet ukupnoi oko 6000 posjetitelja. U terminu od 7-8 dana program više je zabavnih, kulturnih, sportskih,vinsko-stručnih i drugih događanja.

              

Manifestacija se održava od zadnjeg vikenda kolovoza a glavni je dio planiran za prvi vikend rujna. Ove godine održati će se 47. put i to u organizaciji Grada Iloka i Turističke zajednice grada Iloka od 30. kolovoza do 07. rujna. U programu manifestacije brojni su sadržaji: kulturni, vinski, etnografski, zabavni i sportski.

PROGRAM

06.09.2014. subota:
09–13h Međunarodno Kup natjecanje u udičarenju, ŠRU «Šaran», Ilok
19.00-22h Animacijski vinski program Proanima Kreativka,stara jezgra
od 20h Terasa Stari podrum -
20.15h Svečani središnji kulturno-zabavni program 47. «Iločke berbe grožđa»: Tamburaška škola J.Benešić,Ilok, KUD Sloga Bapska, Iločke druge, SKPD Lj.Štur, HKD Ljuba, Glasnici nade, HKUD "Vrilo" - Široki Brjeg (Gradac)
cca 21.30h Vatromet
21.30 h koncert: MEJAŠI, DANIJELA MARTINOVIĆ
Petak/subota - tijekom dana i večeri ponuda vinskog i drugih šatora i štandova sa, vinom, hranom, tamburaškom glazbom domaćim proizvodima, suvenirima, zabavnim i drugim sadržajima
07.09.2014. nedjelja: 09h–13h Međunarodno Kup natjecanje u udičarenju, ŠRU «Šaran», Ilok
10h Streljačko natjecanje u gađanju glinenih golubova, strelište na Dunavu, organizator LU «Srndać», Ilok
10h Sveta misa – posveta grožđa
11h-14h Vožnja zaprega ulicama Iloka i konjička bodovna natjecanja – šetnica na Dunavu, organizator Konjogojska udruga „Kadij“, Ilok
16.30h Program za djecu: animacijsko-zabavni program za djecu te nastupi: iločke mažoretkinje i djeca Dječjeg vrtića „Crvenkapica“ – atrij dvorca Odescalchi
04.-07.09.2014. Dani slastica od vina i grožđa, u ponudi restorana Villa „Iva“
Muzej grada Iloka petak 05. 09. 2014., subota 6.09.2014. otvoreno 13-20 sati besplatan ulaz za sve posjetitelje, promotivna prodaja muzejskih publikacija 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.