Hrvatski radio

Radio Osijek

Iločka berba grožđa

05.09.2015.

18:26

Autor: Radio Osijek/Vlatko Franjin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Iloku, na najistočnijem dijelu Hrvatske vrhunac je ovogodišnje 48. Iločke berbe na kojoj su u proteklih tjedan dana održane brojne kulturne, vinske, etnografske, zabavne i sportske priredbe.

Iločka berba grožđa održava od 1962. godine i najstarija je te vrste na području Slavonije, Baranje i Srijema. Proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja u samom mjestu i vinogradima. Do današnjih dana „Iločka berba grožđa“ prerasla je u manifestaciju etno-gastro-vinsko-zabavnog karaktera i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa.
I ove godine uvod u cijelu priredbu bila je „Pudarina“, kojom se slavi i obilježava početak berbe u samim vinogradima, mnogi su posjetili i Stari podrum i na otvorenoj terasi, glazbu i etno-reviju degustirali vina Iločkih podruma. Održane su i radionice za djecu, teniski turnir i brojne zabave i koncerti, stručni vinarsko-turistički skup, atraktivni konjički program, defile motorista…

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.