Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba stripa u Muzeju Slavonije

11.09.2014.

09:56

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "comiXcon­nec­tion – strip, bandă dese­n­ată, strip, képregény, стрип" otvorena je u MSO, a do kraja izložbe (2. studenog) najavljuju brojna događanja u suradnji s Udrugom StripOs.

ComiX­con­nec­tion pred­stavlja neza­v­isni strip u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Srbiji u najširem smislu riječi, te skreće pozornost na raz­like, ali i moguće poveznice između main­stream i alter­na­tivnog stripa koje vari­raju od zemlje do zemlje. Pro­jekt povrh povijesno-političkih, jez­ičnih i men­tal­nih bar­i­jera ukazuje na pos­to­jeće kao i one buduće poveznice.

U fokusu nisu samo umjet­nici i nji­hova aktu­alna djela. Sves­trana mreža odnosa, koju stvaraju oni sami i koja ih okružuje, jed­nako je važna. Izv­jes­tan broj strip-autora udružuje se u kolek­tive, klubove ili grupe, izm­jen­juje ili skupno izdaje fanzine i mag­a­zine. Sadrža­jem, oblikom i stilom svo­jim radovima svjesno oduz­i­maju mar­ket­inšku vri­jed­nost kojoj main­stream stripovi teže. Oni pripovi­jedaju i oblikuju svoje priče mimo svakog namet­nu­tog obrasca. Nji­hovi stripovi privlače posebnu pub­liku, koja nije sklona kon­ven­cional­nim mar­ket­inškim strategijama.

U sklopu izložbe tri će se subote (13., 20. i 27. rujna) održavati strip radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce pod vodstvom profesora likovne kulture i strip autora Roka Idžojtića i koordinatorice Tatjane Ivegeš - Wilhelm. Radionice traju od 11 do 13 sati, broj polaznika je ograničen, a prijaviti se možete na stripos@gmail.com.

Program
subota, 13. rujna, 11-13 sati Radionica crtanja stripa (prijave za radionicu u StripOs-u)
četvrtak, 18. rujna, 18 sati Promocija Magazina Stripos br. 15
subota, 20. rujna, 11-13 sati Radionica crtanja stripa (prijave za radionicu u StripOs-u)
četvrtak, 25. rujna, 18 sati Susret sa stripocrtačem i oslikavanje stolica - Helena Janečić
subota, 27. rujna, 11-13 sati Radionica crtanja stripa (prijave za radionicu u StripOs-u)
četvrtak, 2. listopada,18 sati Promocija stripa Andrije Maurovića
četvrtak, 9. listopada, 18 sati Stripocrtači crtaju za vas
nedjelja, 18. listopada, 11-13 sati Radionica crtanja stripa (prijave za radionicu u StripOs-u)
četvrtak, 23. listopada, 18 sati Stripocrtači crtaju za vas
četvrtak, 30. listopada, 18 sati Susret sa stripocrtačem i oslikavanje stolica - Nenad Barinić

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.