Hrvatski radio

Radio Osijek

Jelena Radan predstavila prvu knjigu za djecu

27.08.2014.

12:48

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zeda: Rejna Zum u zemlji djece" naziv je prve knjige za djecu Jelene Radan koju je nedavno izdao zagrebački Algoritam. Za prvo predstavljanje javnosti Jelena Radan izabrala je Osijek i Gradsku i sveučilišnu knjižnicu i to tijekom ovogodišnjeg dječjeg festivala Zemlja Bez granica.

Prije nekoliko godina, dok je danas izdana knjiga još bila rukopis, događaji zapisani u "Zedi" bili su tema i dio programa Zemlje bez granica u Osijeku. Knjiga je nastala na temelju priča koje je Jelena Radan pričala svojim nećacima, a riječ je o odrastanju djevojčice Rejne Zum i njenom putovanju u drugi, fantastični svijet. 

Kako stoji u izdavačevu opisu - "fantastična pustolovina Rejne Zum istovremeno je priča o jednoj obitelji, ali i priča o bezgraničnom, o ljudskom duhu, putovanju i o onom neistraženom, u nama i oko nas. S jedne strane priča o dva svijeta, a s druge o jednom jedinstvenom i o promjenama do kojih dolazi sazrijevanjem. U središtu svega nalazi se tajna knjiga koja radoznalu djevojčicu odvodi u drugi svijet, a čije detalje djevojčica Rejna i dječak, njezin najbolji prijatelj, otkrivaju svojom radoznalošću i upornošću. Prelaskom u Zedu, tajnu Zemlju djece, započinje ispreplitanje dvaju svjetova, jednog fantastičnog i drugog svakodnevnog. Uz pomoć posebne karte koja se sastoji od svih nadolazećih događaja i likova koje moraju proći i susresti, obitelj Zum pronalazi izlaz iz situacija u kojima se nađe, no na samom kraju ih čeka zagonetka koju moraju riješiti ako se žele vratiti u svoj svijet. Na trenutak se učini kao da ne žele, bar neki, ali onda ipak odluče da je kod kuće najljepše, gdje god ta kuća bila. Dubok prijateljski odnos dječaka i djevojčice u romanu se isprepliće s odnosom prema roditeljima koji nekad manje, a nekad više, uvažavaju mišljenje svoga djeteta, a potka pripovijedanja bez ikakve je sumnje priča o nadi i naporima koji se ulažu kako ono dječje u nama nikad ne bi presahnulo."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.