Hrvatski radio

Radio Osijek

Josinim i Ivinim tragovima

24.10.2014.

17:00

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Dani Josipa i i Ivana Kozarca”, tradicionalna vinkovačka književno-znanstvena manifestacija ove godine je godina održana 20. put.

Izabrana djela Josipa Kosora i Tri stoljeća hrvatskoga jezika teme su kojima su se za ovogodišnje Dane dvojice vinkovačkih književnika s Krnjaša pripremali znanstvenici. Književnici su pak bili Živi kapitali – tako se kao parafraza naslova jednog od djela Josipa Kozarca naziva dio programa u kojem su književnici predstavili svoje aktualno stvaralaštvo – Tito Bilopavlović, Josip Cvenić, Jakša Fiamengo, Pajo Kanižaj, Goran Rem, Miroslav S. Mađer, Julijana Matanović Mladen Kušec, Božidar Petrač i Ljerka Car Matutinović. Posebno je svoju knjigu „I na početku i na kraju bijaše kava“ predstavila Julijana Matanović, za koju je na ovogodišnjim danima dobila i nagradu. Nagradu za knjigu godine s područja znanosti dobio je Stjepan Damjanović za njegovo ostvarenje "Novi filološki prinosi": Milica Lukić i Vera Blažević Krezić dobitnice su povelje uspješnosti za knjigu "Divanimo, dakle postojimo".  Doktor znanosti Marko Samardžija dobitnik je nagrade za životno djelo.

I tijekom 20. jubilarne manifestacije poći će se putevima Jose i Ive Kozaca u lovište Kunjevci kod Vinkovaca, a Dani će biti završeni u nedjelju, obilježavanjem stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.