Hrvatski radio

Radio Osijek

Lipaši ponovno zlatni

19.10.2014.

14:25

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 47. natjecanju zborova u Novigradu Hrvatsko pjevačko društvo Lipa iz Osijeka osvojila je zlato. Osječani su se natjecali u konkurenciji 13 hrvatskih zborova. Na tom godišnjem susretu najboljih zborova iz cijele Hrvatske, koji su svoj nastup osigurali pobjedom na županijskim natjecanjima, sudjelovalo je više od 600 pjevača.

Sjajne lipašice i lipaši su titulu pobjednika natjecanja osvojili pod ravnanjem dugogodišnje dirigentice, prof. Valerije Fischbach, i uz pomoć kodirigentica, prof. Lidije Neznanović i prof. Ozane Tomić, što im je već deveto državno zlato u posljednjih 20-ak godina.

Prethodnih osam „Lipa“ je osvojila na nacionalnim nadmetanjima u Rijeci 1993., Krku 1997., Zagrebu 1998., Umagu 1999., Novom Vinodolskom 2001. i 2003. te Novigradu 2005. i 2007. godine. „Ova pobjeda tim je vrednija ako se zna da je "Lipa" nekoliko godina izbivala s ovog natjecanja zbog realizacije niza velikih projekata i međunarodnih obveza, ali i jer je ostvarena s bitno podmlađenim sastavom pjevača, što je samo dokaz da Društvo i u budućnosti ostaje na dobrim glasnicama“, ističe dopredsjednik i glasnogovornik HPD-a Tomislav Levak, koji s ponosom ističe kako je „Lipa“ istodobno i ponosni vlasnik devet vrijednih međunarodnih zlata. 

Novi sjajni rezultat ostvaren je u jakoj konkurenciji 13 kvalitetnih pjevačkih zborova iz različitih krajeva Hrvatske – Zagreba, Rijeke, Karlovca, Ivanca, Virovitice, Križevaca, Vrbovca, Pazina, Petrinje, Garešnice, Zlatar Bistrice, Čakovca i Osijeka – koje su izabrali stručni selektori na lokalnoj i regionalnoj razini, pri čemu je HPD "Lipa" bila jedini predstavnik istočnog dijela Hrvatske. U službenom dijelu u subotu navečer osječke pjevačice i pjevači izveli su tri skladbe – "Auf einem Baum ein Kuckuck sass" Joachima-Dietricha Linka, "Sleep" Erica Whitacrea i "Slavonica" Davora Bobića (solo: Nives Boras na visećem zvonu) – koje su članovi stručnog povjerenstva ocijenili iznimno zahtjevnim. Nakon otpjevane svake skladbe lipašice i lipaši su dobili gromoglasan pljesak prepune kinodvorane u Novigradu, gdje se natjecanje održavalo, te brojne uzvike "Bravo!". Na kraju im je tročlano povjerenstvo u sastavu Josip Jerković (predsjednik), Luka Vukšić i Tomislav Fačini dodijelilo prvu nagradu, najviše ocjene i pohvale za izvedbu. „Na svečanoj dodjeli u nedjelju poslije podne članovi "Lipe" primili su i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, i to za atraktivnu pjesmu "Slavonica" koju je autor Davor Bobić posvetio Lipi, a koja je očito – jer je pohvale dobila i ljetos na Svjetskim zborskim igrama u Rigi – postala pravi hit“, ispričao je Levak.

Tijekom vikenda istarska je publika imala priliku čuti i vidjeti zlatnu Lipu u još dva navrata. U petak navečer, u suradnji Općine Motovun i Grada Osijeka, organiziran je koncert HPD Lipa u prelijepoj i punoj župnoj crkvi sv. Stjepana u Motovunu, a povod je bila proslava 400. obljetnice posvećanje te crkve.
Lipini pjevači su se sudionicima natjecanja u Novigradu, koje je organizirao Hrvatski sabor kulture kao krovna organizacija kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj, predstavili i u nedjelju u tzv. revijalnom dijelu sa skladbama "Over The Rainbow" Harolda Arlena i "A little Jazz Mass; br. 2, Gloria" Boba Chilcotta (u pratnji Igora Rončevića na klaviru). I na koncu, Lipa je dobila još jednu počast u nedjelju: bila je tzv. pokazni zbor na zajedničkom pjevanju svih sudionika natjecanja (njih više od 600) koje je predvodio dirigent Luka Vukšić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

FEBIRE

FEBIRE