Hrvatski radio

Radio Osijek

12:27 / 13.07.2014.

Autor: Radio Osijek

Lipašima dvostruko srebro

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 8. Olimpijadi zborova u latvijskoj Rigi, Hrvatsko pjevačko društvo Lipa osvojilo je dvije medalje.

Na Svjetskim zborskim igrama nastupilo je više od 460 zborova s dvadesetak tisuća pjevača iz 73 zemlje svijeta, što je rekordan broj sudionika. 
Dio skladbi s kojima su Lipaši nastupili na ovom svjetskom susretu zborova Osječani su imali priliku čuti na Osječkom ljetu kulture kada su izveli program "Lipine partiture za Europski grad kulture". Riga je ove godine Europska prijestolnica kulture.

U prvom dijelu tog najvećeg natjecanja pjevačkih zborova na svijetu HPD „Lipa“ je jedina predstavljala Hrvatsku. Učinila je to vrlo uspješno, osvojivši srebrne medalje za kvalitetu u obje kategorije u koje je nastupala – kategoriji mješovitih pjevačkih zborova i kategoriji sakralne glazbe. Pritom valja istaknuti da su im u obje kategorije sedmeročlani stručni ocjenjivački sudovi, sastavljeni od uglednih imena svjetske zborske glazbe iz cijelog svijeta, dodijelili velik broj bodova, među kojima i dvije najviše moguće ocjene, desetice.
U obje kategorije „Lipa“ je u težoj, Champions skupini, izvela zahtjevan i raznovrstan program sastavljen od po četiri skladbe domaćih i inozemnih skladatelja iz različitih stilskih razdoblja, a poseban dojam na žiri ostavila je natjecateljska praizvedba izvrsne skladbe „Slavonica“ koju je za „Lipu“ napisao Davor Bobić.
Rezultat je to napornih višemjesečnih priprema za natjecanje pod ravnanjem profesorice Valerije Fischbach, a valja naglasiti da su za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužne i kodirigentice "Lipe", prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović.

„Vodstvu i članovima Lipe bilo je primarno kvalitetno prezentirati Osijek, Slavoniju i Hrvatsku te nastaviti lijepi niz uspjeha na državnim i inozemnim natjecanjima i festivalima, koji traje već više od dvadeset godina. Bilo im je drago i što su tijekom sva četiri dana plijenili pažnju svojim veselim, razigranim, ali i kulturnim ponašanjem, zasluživši pohvale organizatora natjecanja i drugih“, priopćeno je iz Lipe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.