Hrvatski radio

Radio Osijek

09:55 / 18.09.2014.

Autor: Iva Fijala

Matriksijalne priče

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku u četvrtak u 19 sati otvara se izložba Ines Matijević Cakić. Postav možete pogledati do 19. listopada 2014.

Postav obuhvaća devet grafika koje prate devet mjeseci trudnoće u kojima autorica slikovno i tekstualno bilježi svoja razmišljanja i osjećaje o tome što znači biti majka, trudnica i umjetnica.

 

O IZLOŽBI

Ovaj crtački poliptih izražen je u svojevrsnoj formi grafičke novele koja svoj narativ gradi kroz sabiranje i interpretaciju sadržaja proizišlih iz sinergije proučavanja psihoanalize, dnevničkih zapisa i vizualnih komentara kroz niz figurativnih crteža.”

U tome svijetu, svijetu kao prostoru kome su spolno/rodno feminističke teorije, ali i iskustvo drugih umjetničkih praksi itekako poznate, ona traži i nalazi mjesto svome umjetničkome biću i jednako tako, dakako, životnom biću, biću žene. Zajedničko jednom i drugom putu, ali i cilju, jest iskustvo, dobiveno znanjem, ali još i više ono stečeno, u životu i umjetnosti. I to je onaj put kada se razmišljanje slikajući, kao i razmišljanje pišući, ostvaruje kao djelo koje vidimo, gledamo, promišljamo, tumačimo, i zapravo je na djelu postupak i proces u nama koji gledamo identičan onome kroz koji je prošla i prolazi umjetnica. Na jednoj slici i svih devet slika. Medij, a ne tehnika crtanja i koncem, kroz koje su prošli i ovi crteži, metafora su jednako koliko stvarnost konkretne slikarske prakse, hegelijanske misli o tihom tkanju duha” kojom se oblikuje cjelosnost civilizacije, ali u slikarskoj praksi Ines Matijević to je prije svega ono tiho tkanje kojim ona gradi cjelosnost vlastitog bića.

(Vlastimir Kusik, iz predgovora u katalogu, Kratki uvod u Matriksijalne priče ili devet slika u jednoj slici Ines Matijević Cakić)

 

ŽIVOTOPIS

Ines Matijević Cakić rođena je 17. siječnja 1982. Osnovnu školu završila je u Osijeku. Godine 2000. završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste je godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika.

Od 2006. godine zaposlena je u zvanju asistenta na Učiteljskom fakultetu u Osijeku, te od 2011. radi na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku u zvanju docenta.

Trenutačno pohađa poslijediplomski doktorski studij Slikarstva pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izlagala je na osam samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u sljedećim fundusima i zbirkama: Hrvatskom kabinetu grafike u Zagrebu, Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Fillip trade u Zagrebu, Okolje Consulting Art Collection u Ljubljani, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je sljedećih nagrada: Nagrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, 5. hrvatski trijenale grafike (Zagreb, 2009) / Grand Prix, 21. slavonski biennale (Osijek, 2008) / Grand Prix Nagrada Erste & Steiermarkische banke (Zagreb, 2008) / Posebna nagrada, 3. međunarodni biennale eksperimentalne grafike, The Brancovan Palaces (Bukurešt, Rumunjska, 2008) / Nagrada Ex Aequo, 20. slavonski biennale (Osijek, 2006) / Nagrada rektora Sveučilišta (Zagreb, 2004) / Prva nagrada, Pasionska baština (Zagreb, 2004) / Pohvala Akademije likovnih umjetnosti (Zagreb, 2003. i 2002. godine). Godine 2007. bila je finalistica nagrade Radoslav Putar u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.