Hrvatski radio

Radio Osijek

Na mjestu staroga bit će novi spomenik žrtvama fašizma

16.01.2014.

13:30

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na mjestu srušenoga spomenika žrtvama fašizma u perivoju Kralja Tomislava u Osijeku bit će postavljen potpuno novi, ali i drugačiji spomenik - odlučilo je Povjerenstvo za obnovu spomeničke baštine iz NOB-a.

Novi spomenik žrtvama fašizma u Narodnooslobodilačkoj borbi izradit će se jer je stari, koji je miniran u jesen 1991. godine, nemoguće restaurirati i za nejga ne postoje odgovarajući kalupi - odlučeno je na prvom sastanku Povjerenstva za obnovu spomeničke baštine iz Narodnooslobodilačke borbe u Osijeku. Prilikom donošenja odluke o novom spomeniku predsjednik Povjerenstva, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, istaknuo je činjenicu da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma.

Novi će se spomenik također nalaziti u perivoju Kralja Tomislava, no za razliku od staroga, koji je bio spomen žrtvama fašizma grada Osijeka u NOB-u, imat će višestruko značenje. "Imat će i odnos prema budućnosti i ukazivati na značaj antifašizma kao našega trajnoga europskog opredjeljenja." - rekao je tajnik Povjerenstva, arhitekt Miroslav Pavlinić.

Sljedeći korak Povjerenstva je raspisivanje natječaja za ideju novoga spomenika, a zatim će se aplicirati pred državom i Europskim fondovima kako bi se osiguralo njegovo financiranje. Sljedeća sjednica Povjerenstva bit će održana za mjesec dana kada će se raspravljati o zaštiti spomenika, prirode i financiranju projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.