Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrađena "Mreža solidarnosti"

10.11.2014.

12:17

Autor: Marija Petrinović/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dodjelom nagrada i priznanja u Vukovaru je sinoć završila 46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, a prva nagrada Revije pripala je filmu "Mreža solidarnosti", Gilde Bavčevića s Umjetničke akademije u Splitu.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, jedna od najstarijih smotri neprofesionalnog filma, na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji prate nova dostignuća u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

O nagradama je odlučivao žiri u kojem su bili vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić, redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać te producent Ivan Kelava.
Drugu nagradu podijelili su filmovi "Beat tv (video)" Dragana Đokića sa splitske Umjetničke akademije, "Veliki dan" Đure Gavrana i "Drekavac" Ivana Mokrovića s Akademije dramske umjetnosti Zagreb, film "Tek tako" samostalne autorice Sanje Milardović iz Zagreba te "Maslačak" Lovre Čepelaka iz Kinokluba Zagreb.
Treću nagradu dobili su filmovi "Kosa" Alme Ćakić - Kino klub Split, "Srećko Kramp - skica za portret" Višnje Vukašinović - Kinoklub Zagreb i film "Neptunizam" Luane Lojić - Akademija likovnih umjetnosti Zagreb.
Nagrada publike koja nosi ime Vukovarca Vladimira Puhala, glumca najpoznatijeg po davanju glasa legendarnim likovima animiranog filma, Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj Bubi, dodijeljena je filmu "Drekavac" Ivana Mokrovića.
Tijekom trajanja 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, od 7. do 9. studenoga, posjetitelji su imali prigodu pogledati 25 od ukupno 119 filmova prijavljenih za ovogodišnju reviju. Većina projekcija bla je održana u Ružičkinoj kući.
Održana je i tribina posvećena neprofesionalnom stvaralaštvu u podunavskoj regiji s gostima iz Srbije i Mađarske, te su predstavljena i dva regionalna programa, 'Dunavski brod mira - putujuća učionica' te 'Cinema City Campus', edukativna platforma u okviru međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu,.
Organizatori revije bili su Hrvatski filmski savez i Kino klub Vukovar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.