Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljena premijera "260 dana"

04.11.2014.

16:58

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Praizvedba predstavu "260 dana" je u petak, 7. studenog u osječkom HNK.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku svoju dramsku sezonu ponovno počinje domaćim suvremenim tekstom. Drama "260 dana" nastala je prema istoimenoj autobiografiji Marijana Gubine i njegovu svjedočanstvu o 260 dana koje je u srpskim logorima proveo sa svojom obitelji kao desetogodišnji dječak.

Drama "260 dana" dug je iz prošle sezone osječkog kazališta pa je premijera prva u ovogodišnjem dramskom nizu. Tema je ratna, aktualna i katarzična. Neki će možda reći „Zar opet rat?“, no redatelj Dražen Ferenčina smatra da se ta tema ne može iscrpiti, kao što, primjerice, još i danas govorimo o ljubavi. Ono što će ponuditi predstava „260 dana“ pozitivna je poruka oprosta i poziva da ne osuđujemo ni zbog vjere ni zbog nacije ni zbog čega drugog. Zamisao je redatelja Ferenčina bila distancirati se od ogromne količine emocija i naboja koje donosi knjiga, a dramatizirala ju je Ana Prolić.

U ulozi Marijana Gubine našao se Aljoša Čepl, a tu su i Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok-Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark i Neven-Lucian Davidović. Scenografiju i svjetlo minimalistički su oblikovali Deni i Martino Šesnić, glazbu je skladao Mate Matišić, a Alen Čelić zadužen je za scenski pokret. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.