Hrvatski radio

Radio Osijek

Najčitateljica GISKO-a u 2013.

07.02.2014.

12:55

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S 358 pročitanih naslova u prošloj godini najčitateljicom je proglašena Osječanka Marija Buslaver.

Riječ je o već tradicionalnom izboru, a ovogodišnji je upriličen u prigodi obilježavanja 65. obljetnice Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, 8. veljače. 

Najčitateljica Marija Buslaver istaknula je kako čita sve što joj dođe pod ruku, osim ljubavnih romana, koji je više ne zanimaju. Dodaje kako joj knjiga olakšava svakodnevicu, vodi je u maštu te ujedno oplemenjuju znanje. Preporučuje odraslima, ali i djeci da što više čitaju i što češće odlaze u GISKO.

U ime Grada Osijeka najčitateljici Mariji Buslaver čestitao je osječki dogradonačelnik Vladimir Ham te joj uručio priznanje. Književnica Ivana Šojat Kuči najčitateljicu je darivala knjigama, a GISKO joj je osigurao besplatnu obnovu članarine u ovoj godini.

"Grad Osijek prepoznaje kvalitetu ove inicijative. Riječ je o hvalevrijednom projektu koji dodatno motivira ljude da ulažu u svoje obrazovanje i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena", rekao je zamjenik gradonačelnika.

Iako najvažniji, statistički podaci o posudbi građe, nisu jedini koji se uzimaju u obzir pri odabiru kandidata za najčitatelja. Važno je i dugogodišnje članstvo u knjižnici, korištenje ostalih usluga Knjižnice, vraćanje posuđenih knjiga u zadanom vremenskom roku i slično. Odabran može biti svaki član knjižnice koji je upisan na posudbenim odjelima za odrasle. Tom akcijom osječka Gradska i sveučilišna knjižnica želi promicati knjigu i kulturu čitanja među Osječanima kao izvor znanja te njegovanje pozitivnih vrijednosti. Navode kako je broj posuđenih knjiga na godišnjoj razini oko 200 000. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.