Hrvatski radio

Radio Osijek

"Navještenje" - posljednja dramska premijera u HNK

16.06.2014.

07:20

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Navještenje" Paula Claudela posljednja je ovosezonska dramska premijera u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Duhovna, ali i obiteljska drama o dvije sestre na raskrižjima ljubavi u režiji Branke Cvitković. Premijerno će se igrati večeras, 16. lipnja.

Riječ je o duhovnoj, klasičnoj starogrčkoj drami, nadahnutoj srednjovjekovnim misterijima i usudu dvije sestre, ali koja ulazi i u srž suvremene obitelji koja je i danas razapeta brojnim osobnim mukama, rekla je redateljica Branka Cvitković. Ovu dramu čini posebnom vječna poruka da duhovnost i otvaranje čovjeka prema vječnom u sebi i milosti davanja i razumijevanja", naglasila je.Dodala je da to djelo nije dosad pronašlo "previše mjesta u hrvatskom glumištu, jer je bilo osporavano upravo zbog svojeg katoličkog duha", ali "sve ima svoje vrijeme pa tako i ozbiljan početak bavljenja našim unutarnjim bićem i suočavanjem potrebe otvaranja prema drugim ljudima".Misterij čuda nije "nešto što se događalo samo u prošlosti, ono se događa svakodnevno, a na nama je da to prepoznamo", rekla je Cvitković. "Sigurna sam da je došlo vrijeme da se suočimo s istinama o brojnim obmanama kojima nas bombardiraju sa svih strana, između ostalog i medijski", pa je važna poruka ove drame da je bitno "da postanemo ljudi koji slušaju jedni druge", kazala je redateljica. Obnašatelj dužnosti intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Miroslav Čabraja rekao je kako je posrijedi djelo u kojemu je Branka Cvitković, kojoj je ovo prva režija, pokazala kako "tiha duhovnost u kazalištu može snažno odjeknuti kao katarza koja nas kroz život sve na neki način pogađa". Čabraja je dodao kako vjeruje da će publika osjetiti dubinu poruka, ali i želi da ovu duhovnu dramu pogleda što više mladih, jer će "'Navještenje' postići svoje poslanje, ako se uspiju udubiti u nutrinu svoga bića i pronaći temelj sigurnosti kroz vječnu duhovnost". Autor glazbe Igor Valeri, kazao je kako je za njega srednjovjekovna glazba uvijek izazov, dodavši da je "mističnost prohujalih vremena" nastojao spojiti sa suvremenom glazbom. U drami "Navještenje" nastupit će Jelena Perčin, Vladimir Tintor, Tatjana Bertok Zupković, Davor Panić, Maja Lučić, Vjekoslav Janković, Mario Rade i Aljoša Čepl te članovi zbora Opere HNK u Osijeku i djeca iz zbora Osječki zumbići.

O AUTORU

Paul Claudel rodio se 6. kolovoza 1868. u Villeneuve-sur-Fèreu, a kao konzul i veleposlanik putovao je svijetom, te nekoliko puta boravio u Americi i Aziji (Kini i Japanu). Ovaj veliki francuski pjesnik i dramatičar sakralnoga u žarište svoga književnog opusa postavlja dijalog čovjeka s Bogom, slobode s providnošću, duhovne ljubavi s onom tjelesnom. Od njegovih dramskih djela, svakako valja spomenuti: „Razdjelnicu podneva“ (Partage de Midi) iz 1906., „Taoca“ (L'Otage) iz 1911., te „Satensku cipelicu“ (Le Soulier de Satin) iz 1929. Od lirskih su mu djela najpoznatije „Ode“ iz 1910., a od djela sa sakralnom tematikom najpoznatije je „Navještenje“ (L'annonce faite à Marie) iz 1912. U skladu s duboko simboličkom estetikom, njegove su drame istodobno suštinski intimne i alegorijske, a cilj im je čovjeka upozoriti na krhkost i prolaznost zemaljskoga života.  Velik Claudelov interes za odnos između glazbe i drame do izražaja dolazi u oratorijima koje piše u suradnji s A.Honeggerom i D.Milhaudom: „Jeanne d'Arc na lomači“ i „Kristofor Kolumbo“. Claudelova se ovozemaljska životna priča okončala u Parizu, 23. veljače 1955.

O DRAMI
U predigri „Navještenja“ upoznajemo djevojku Violaine Vercors i graditelja katedrala Pierrea de Craona koji Violaine još uvijek voli, te joj priznaje kako je zaražen gubom zbog požude koju joj je nekoć nesmotreno iskazao.

On lazi u Jeruzalem, a ona ga na rastanku iz sućuti poljubi, te i sama oboli. Kroz četiri čina pratimo zatim duboku ljudsku dramu obitelji Vercors. Otac Anne odlazi hodočastiti u Jeruzalem. Prije samoga odlaska Jacodquesa Huryja određuje za zaručnika Violaini. No, Jacquesa ljubi njezina mlađa sestra Mara koju ljubav nagoni na podmukle užase utjelovljene u ljubomori. Riječ je o drami prepunoj lapidarnih dijaloga, lirskih pasaža, djelu nadahnutom srednjevjekovnim misterijima i starogrčkom dramom, ali prije svega i biblijskim stihovima, dragulju dramske literature koji biblijsko zrcali na ovozemaljsko, ljudsko, svevremeno.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.