Hrvatski radio

Radio Osijek

Nazire se kraj trakavici u osječkom HNK-u

24.01.2014.

15:01

Autor: Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je u Osijeku, nakon sastanka s predstavnicima suvlasnika - osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i županom osječko-baranjskim Vladimirom Šišljagićem najavila: vršitelja dužnosti intendanta osječkog HNK imenovat će Ministarstvo kulture. No, za takvo rješenje treba mijenjati Zakon o kazalištima.

Suvlasnici kazališta do sada se nisu uspjeli dogovoriti tko bi trebao voditi HNK do izbora novog intendanta, i cijelo poslovanje kazališta je blokirano. Bile su upitne i isplate plaća za prosinac, a dvije premijere su otkazane. Do sada nije postojao zakonski okvir koji bi regulirao ovakve situacije, istaknula je ministrica Zlatar Violić. Dodala je kako će se nakon što se provedu sve zakonske procedure o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o kazalištima Sabor očitovati na sjednici 14. veljače. Prijedolg je da će, u slučaju nemogućnosti dogovora osnivača o imenovanju, ministarstvo moći predložiti v.d. intendanta iz redova zaposlenika kako bi kazalište moglo normalno funkcionirati. Prođe li prijedlog u hrvatskom parlamentu na potezu je ponovno ministrica koja će imenovati novog vršitelja dužnosti intendanta osječkog HNK-a.
Ime v.d. intendanta osječkog kazališta tako će se znati 16. ili 17. veljače.
Ministrica je izrazila žaljenje što se Grad i Županija nisu mogli dogovoriti, jer je na taj način stvorena pravna nemogućnost djelovanja te nacionalne kazališne kuće. Obećala je da do konačnog rješenja neće biti problema u funkcioniranju kazališta, te da će zaposlenici plaću za siječanj na vrijeme dobiti.
Prekratak je rok da bismo danas riješili i drugo pitanje, a to je odnos osnivača i suvlasnika osječkog HNK, rekla je ministrica dodavši da će se to pitanje riješiti do kraja godine. "Na računu osječkog kazališta ima novca, ali je problem u potpisniku, jer zbog pravne regulative to nema tko učiniti, pa će izmjene i dopune Zakona o kazalištima to riješiti kako se ubuduće taj i slični problemi ne bi dogodili ni u Osijeku ni u drugim kazalištima", istaknula je Zlatar Violić.
Pohvalila je i suradnju dosadašnjeg intendanta Božidara Šnajdera s drugim nacionalnim kazalištima te naglasila da to treba biti pravilo svih, budući da to podrazumijeva i smanjivanje troškova poslovanja.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je da je županija i prije nekoliko godina i ponovno u studenom prošle godine tražila povlačenje iz vlasničke strukture i financiranja osječkog kazališta. Osječko-baranjska županija, naime, jedina je u Hrvatskoj koja u 50 postotnom iznosu financira kazalište, a godišnje za tu namjenu izdvaja 12,5 milijuna kuna. Također je podsjetio da su klub vijećnika HDSSB-a i još neki vijećnicu zatražili sazivanje sjednice Gradskoga vijeća zbog problema u kazalištu, dodavši kako to i dalje stoji. Podsjetio je da je i na to da je Kazališno vijeće u kojemu su dva predstavnika Grada i dva Županije jednoglasno predložilo Šnajdera za v.d. intendanta.
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio je zadovoljstvo što će biti osigurano normalno funkcionranje kazališta, te da djelatnicima neće biti ugrožen socijalni status, jer će plaću dobiti na vrijeme.
Dosadašnjem intendantu osječkog HNK Božidaru Šnajderu mandat je istekao 10. prosinca, a budući da se Grad i Županija nisu uspjeli dogovoriti oko izbora v.d. intendanta u rješavanje problema uključilo se Ministarstvo kulture. Nakon izbora v.d.-a slijedi donošenje izmjena Statuta osječkog HNK-a i usklađivanje s novim Zakonom o kazalištima, a nakon toga raspisivanje natječaja za izbor intendanta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.