Hrvatski radio

Radio Osijek

Noć kazališta

14.11.2014.

18:33

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu, 15. studenog pođite u kazalište na Noć kazališta, manifestaciju koju je prošle godine u Hrvatskoj pohodilo 50.000 posjetitelja.

Ovogodišnja šesta Noć kazališta održava se u subotu, 15. studenoga u 43 grada, pod motom „Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu“, na ukupno 77 lokacija u Hrvatskoj moći ćete pogledati 148 predstava od 95 različitih institucija, kazališta, udruga… Uz predstave bit će i preko 70 različitih popratnih programa (koncerata, razgledavanja kazališta, party-ja…). Programe u pojedinim gradovima možete pogledati na službenim stranicama.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku Noć kazališta posvetilo je ratnim stradanjima. Najnovija premijera na Noćnoj sceni, drama „260 dana“ Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine bit će izvedena simbolično u 11 sati i 26 minuta. Večer će obilježiti suvremeni plesni spektakl „Projekt 14“, odnosno plesna predstava 14 – plesni memoar u izvedbi Compagnie Didier Théron iz Francuske. Nastalo francusko-njemačkom koprodukcijom te suradnjom Didier Thérona i Thomasa Guggia, ovo djelo za devet plesača koreografski je osvrt na teme vezane uz 1914. godinu te na utjecaj Prvog svjetskog rata koji je i danas prisutan u svijetu. Premijera europske turneje ovog plesnog spektakla održat će se u subotu 15. studenog s početkom u 19,30 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Dugogodišnja suradnja i zajedničko djelovanje Francuske Alijanse i Njemačke zajednice u Osijeku prepoznati su kao simbol francusko-njemačkog pomirenja i suradnje te je za premijernu izvedbu predstave „14“ izabran upravo naš grad. Ovom kulturnom događaju nazočit će Anne-Sophie Braud, direktorica Francuskog instituta u Zagrebu, Ivica Škojo, počasni konzul Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj te predsjednici Francuske Alijanse i Njemačke zajednice u Osijeku. U foajeu kazališta u 21 sat aukcija je fotografija Borisa Sontacchija, a prihod je namijenjen samoposluzi u Vukovaru. Prodavat će se i knjiga Žarka Plevnika „Crveni fićo“ i sav je prihod namijenjen razminiranju Hrvatske. Za 22 sata najavljena je projekcija filma o stradanju HNK u Osijeku.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Noć kazališta uključuje se raznovrsnim programom. U 17,30 sati nastupaju Plesna igraonica Početnica i Baletni studio u programu "Ples za vile, ali ne samo njih" gdje će se na pozornici moći pridružiti svi gledatelji. U 18,00 sati Dramski studio pripremio je interaktivni program "Ljepota sjete" u kojemu se možete družiti s polaznicima i slušati evergreene uoči i nakon njihove predstave, ali i ponijeti svoju omiljenu gramofonsku ploču u programu "Donesi svoju ploču ako imaš!" u predvorju Kazališta. Polaznici Dramskog studija potom će vas povesti u dvoranu i izvesti predstavu "Stari tavan". U 19,00 sati na rasporedu je kratka predstava "Zoološki vrt nepoznatih vrsta", a nakon predstave možete upravljati glumcima koji će izvršavati sve vaše zapovjedi u programu Glumac na joystick

I ove godine u programu sudjeluje i Umjetnička akademija u Osijeku s dvije studentske lutkarske predstave koje su nastale u sklopu kolegija Animacija VI: kombinirane tehnike (završni individualni ispit iz animacije) na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. U 20 je sati predstava "U potrazi za dijamantnom suzom", a u 21.30 "Dječak koji me vidio".
U popratnom programu od 18 do 21 sat pravit će se VILINSKI MUFFINI, popravljati igračke u VILENJAČKOJ POPRAVLJAONICI LUTAKA, a pozvat će vas i na vožnju u TAKSI FOTELJI.
Ulaz na sve programe i sudjelovanje u svim radionicama je besplatno!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.