Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki HNK: Eppur si muove

09.01.2014.

17:13

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek intenzivno pregovara s Osječko-baranjskom županijom i županom Vladimirom Šišljagićem kako bi se što prije raspisao natječaj za izbor intendanta, rekao je danas osječki gradonačelnik Ivica Vrkić ocjenjujući da su na dobrom putu da se pronađe rješenje.

Mandat intendanta Božidaru Šnajderu istekao je 10. prosinca, nakon čega se grad i županija kao suvlasnici nisu uspjeli dogovoriti o imenovanju obnašatelja dužnosti do raspisivanja natječaja za intendanta. Prije nego što se raspiše natječaj, osječki HNK treba uskladiti svoj statut sa Zakonom o kazalištima, a nakon toga izabrati novo kazališno vijeće i raspisati natječaj, rekao je za Hinu Šnajder te dodao kako Šnajder može obavljati poslove obnašatelja dužnosti premda neki misle drukčije. Osječko Gradsko vijeće imenovalo je Draženu Vrselju za obnašateljicu dužnosti intendanta, a osječko-baranjska Županijska skupština imenovala je Božidara Šnajdera. Kazališno vijeće, koje se sastoji od dva predstavnika grada i dva predstavnika županije, donijelo je nakon toga jednoglasnu odluku da obnašatelj dužnosti bude Božidar Šnajder. No, ni mjesec dana poslije toga grad i županija nisu se dogovorili o toj dužnosti. 
Osječki HNK ima 208 djelatnika, a ne pronađe li se rješenje, za sve su njih upitne plaće za prosinac te funkcioniranje te nacionalne kazališne kuće. 
Vrkić je također rekao da se za rješenje problema osječkog HNK-a ne treba održati sjednica te kako će se to riješiti bez sjednice. Ne uspijemo li se dogovoriti, tu problematiku morat će rješavati netko drugi, Vlada i nadležno ministarstvo, dodao je Vrkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.