Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinju Vinkovačke jeseni

12.09.2014.

08:40

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 49. vinkovačkim jesenima koje u Vinkovcima počinju Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije, nastupit će oko 8,5 tisuća sudionika, a očekuje se da će sve priredbe te manifestacije koja se održava do 21. rujna, vidjeti oko 100 tisuća posjetitelja. Ove se godine održava pod sloganom "Široka je slavonska ravnica".

Na konferenciji za novinare vinkovački je gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Mladen Karlić izrazio zadovoljstvo što su uspješno obavljene pripreme za 49. vinkovačke jeseni. Posebice je značajnim istaknuo "najveće kolo na svijetu" koje se već treću godinu pleše posljednjeg dana manifestacije nakon završetka svečanog mimohoda sudionika Vinkovačkih jeseni, a koje će se ove godine, osim u Vinkovcima, istodobno plesati i na zagrebačkom glavnom trgu bana Josipa Jelačića. "Cilj nam je da se za nekoliko godina kolo Vinkovačkih jeseni istodobno kada i u Vinkovcima, pleše u svim gradovima u Hrvatskoj te da na taj način povežemo cijelu Hrvatsku ukazujući na važnost jedinstva", kazao je Karlić pozvavši članove kulturno-umjetničkih društava te građane u drugim krajevima Hrvatske da u nedjelju, 21. rujna u 11,45 sati zaplešu i oni slavonsko kolo u svojim gradovima i mjestima i simbolično se povežu s Vinkovcima i Vinkovačkim jesenima kao najznačajnijim manifestacijom tradicijske kulture u Hrvatskoj.


Karlić je također istaknuo kako se ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju bez visokog pokroviteljstva predsjednika države, Sabora ili Vlade, što je do sada bio običaj, pravdajući to riječima kako se ove godine u Hrvatskoj održavaju predsjednički izbori, a "Vinkovačke jeseni ne žele da budu pozornica na kojoj će se skupljati predizborni poeni". Karlić je nastavio kako će ovogodišnje Jeseni biti drukčije i po tome jer će glavna pozornica biti smještena u Pješačkoj zoni, u središtu grada. "Na taj način željeli smo približiti Vinkovačke jeseni širokoj publici, svim Vinkovčanima i njihovim gostima, koji će na jednom mjestu moći pratiti najveći dio programa", rekao je Karlić. Tako će na Glavnoj pozornici biti održane Folklorne večeri, međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, svečanost otvaranja i zatvaranja Vinkovačkih jeseni, zatim koncerti Crvene jabuke, Miroslava Škore, Najboljih hrvatskih tamburaša, Bosutskih bećara, Muške pjevačke grupe Lipa, te modna i etno revija. U popratnom programu na pozornici Korzo, koja će biti udaljena stotinjak metara od Glavne pozornice, također će se održati niz koncerata. U after party programu tako će nastupiti Prijatelji, Dike, Klapa Dubrovnik Kaše, Berde band, a nakon nastupa na Glavnoj pozornici publiku će u Pješačkoj zoni nastaviti zabavljati Najbolji hrvatski tamburaši i Bosutski bećari.


Tajnik Zajednice kulturno umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković najavio je da će u Svečanom mimohodu sudionika 49. vinkovačkih jeseni, koji se održava 21. rujna, sudjelovati više od 4 tisuće članova 78 kultrno-umjentičkih društava iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Tijekom ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni provodi se i jedna humanitarna akcija. Prihod sa svih događanja, koji će se ostvariti prodajom ulaznica i dobrovoljnim prilozima posjetitelja, bit će uplaćen na račun Vinkovčanina Denisa Rosandića koji boluje od ALS-a. Za njegovo liječenje u Kini treba prikupiti 300 tisuća kuna. "U ovu se akciju uključio i Rade Šerbedžija, koji će u Gradskom kazalištu Joze Ivakića održati humanitarni koncert "Za moje Vinkovce". Do sada se prikupilo približn pola iznosa potrebnog za liječenje Denisa Rosandića, no ja sam uvjeren kako ćemo do kraja Vinkovačkih jeseni moći reći kako je akcija uspješno završena",  optimistično je izjavio Karlić. Za Stjepana Rosandića će se dobrovoljni prilozi prikupljati i u Slavonskoj kućici, u središnjem gradskom parku, koja je službeni info štand Vinkovačkih jeseni i Turističke zajednice, a tamo će se nalaziti i volonteri koji će prikupljati priloge.

Sve glavne priredbe manifestacije prenosit će se i putem live Internet prijenosa na web stranicama manifestacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.