Hrvatski radio

Radio Osijek

Pogledi 20. stoljeće

22.01.2014.

11:42

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Galeriji likovnih umjetnosti postavljena je izložba „Pogledi 20. stoljeće“ iz fundusa današnje Galerije, a budućeg Muzeja likovnih umjetnosti Osijek. Riječ je o najvrjednijim umjetninama iz osječkog depoa.

Autori izložbe mr.sc. Daniel Zec, viši kustos, Valentina Radoš, kustos i Vlastimir Kusik, muzejski savjetnik odlučili su se za 186 radova 71 umjetnika, a predstavljena su djela od kapitalne važnosti, značenja i vrijednosti za hrvatsku kulturu i sredinu u kojoj se nalaze, u vremenu od početka do kraja 20. stoljeća, i dalje do danas i to slikarstva, kiparstva, crteža i grafike. Sastavni dio izložbe je i soba Julija Knifera, rođenog Osječanina. Postavom se diskretno obilježavaju datumi kojima su poveznica brojevi: rođenje 1924. i smrti 2004., ali, ističu u Galeriji, prava je poveznica, naravno, poštovanje prema slikaru i njegovom slikarstvu.

Autori izloženih djela

Antun Babić, Ljubo Babić, Biserka Baretić, Vladimir Becić, Vlaho Bukovac, Menci Clement Crnčić, Bela Csikos Sessia, Mario Čaušić, Stojan Ćelić, Virgil Meneghello Dinčić, Vladimir Filakovac, Robert Frangeš Mihanović, Vilko Gecan, Stjepan Gračan, Oton Iveković, Dean Jokanović Toumin, Hinko Juhn, Nives Kavurić Kurtović, Ivo Kerdić, Albert Kinert, Julije Knifer, Slavko Kopač, Edo Kovačević, Ferdo Kovačević, Miroslav Kraljević, Tomislav Krizman, Ante Kuduz, Ferdinand Kulmer, Josip Leović, Damir Mataušić, Ines Matijević, Tihomir Matijević, Mato Celestin Medović, Dragan Melkus, Ivan Meštrović, Jerolim Miše, Antun Motika, Omer Mujadžić, Edo Murtić, Oskar Nemon, Oton Postružnik, Ivan Picelj, Zlatko Prica, Mirko Rački, Vanja Radauš, Kosta Angeli Radovani, Ivan Rein, Branko Ružić, Rudolf Sablić, Ivan Sabolić, Petar Smajić, Miljenko Stančić, Đuro Seder, Stipe Sikirica, Domagoj Sušac, Ivo Šebalj, Frano Šimunović, Slavko Šohaj, Zlatko Šulentić, Sonja Tajčević-Kovačić, Ivan Tišov, Kornelije Tomljenović, Marijan Trepše, Nikola Trick, Rudolf Valdec, , Milivoj Uzelac, Josip Vaništa, Vladimir Varlaj, Emanuel Vidović, Davor Vrankić, Šime Vula

O izložbi

Početkom 2014. godine Galerija likovnih umjetnosti Osijek obilježava 60 godina osnutka i 50 godina otkako se nalaze u današnjoj zgradi. „U vrijeme promjena i novih izazova, ovogodišnji program Galerije započinje hrabrom odlukom o novom početku: izvaditi iz depoa najvrjednije i najznačajnije umjetnine i ponovno prezentirati ono što jesmo i što imamo – tematskom studijskom izložbom Likovna baština obitelji Pejačević prezentiramo se u Zagrebu, s naglaskom na umjetnine XVIII. i XIX. stoljeća, a izložbom Pogledi – dvadeseto stoljeće u fundusu GLUO, na svojoj kućnoj adresi u Europskoj aveniji 9, otvaramo prostor slikama, grafikama, crtežima, skulpturama raznih autora, koje smo svih ovih godina prikupljali, čuvali, istraživali i potvrdili kao dio kulturne baštine“, ističe Leonilda Conti, ravnateljica GLUO-a. Izložba predlaže pogled na prethodno stoljeće i istovremeno otvara vrata prema novom. Skupna je izložba i rezultat suradnje triju kustosa jer je zajednička odluka ponovno sve staviti na stol, dopustiti novi pogled, s novim poveznicama. „Povijest umjetnosti i povijest naših umjetnina mogu, i moraju, stvarati uvijek nove priče, kontinuirano se reinterpretirajući, preispitujući kontekste u kojima se nalaze. Ključna je uloga pogleda na njih – pogled autora izložbe, Pogled autora teksta, pogled koji će i sami posjetitelji otkriti u postavu izložbe“, kaže Conti i dodaje kako je izložba Pogledi – dvadeseto stoljeće u fundusu GLUO ozbiljan je izazov u namjeri da se postave prvi temelji Muzeja likovnih umjetnost za najveći cilj, a to je stalni postav.

Putovanje je to kroz svijet 1.311 umjetničkih predmeta na koje su tri povjesničara umjetnosti bacila mrežu, izvadila je i u mreži izabrala 186 djela.Posložili su ih mimo, iako ne i nasuprot, načela vrste, tehnike, materijala i stila, i postavili na zidove, zidove koji nisu ladice, granice i prepreke, već površine koje spajaju jedno nevidljivo s nečim drugim, također nevidljivim, da bi postalo vidljivo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.