Hrvatski radio

Radio Osijek

Potresnih "260 dana"

08.11.2014.

12:09

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drama „260 dana" sinoć je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Ratna stvarnost na Noćnoj sceni kazališta potresno je svjedočanstvo, ali i poziv na oprost i miran život.

Ratna drama „260 dana" nastala je prema autobiografskom zapisu Marijana Gubine. Kao desetoogodišnji dječak zajedno s obitelji završio je u srpskom logoru i nakon 260 dana torture obitelj je spašena razmjenom. Kako su ih mučili, tukli, silovali, zlostavljali fizički i psihički te kako su to proživjeli, svi oni koji nisu iskusili strahote mogu tek pretpostaviti, ali i osjetiti u predstavi u kojoj su svi u publici plakali.

Scenografija i svjetlo, koje su oblikovali Deni i Martino Šesnić, bili su minimalistički i simbolični - sve što se na sceni nalazi upotrijebljeno je pa i transformirano u predstavi. Redatelj Dražen Ferenčina najavio je odmak od ogromne količine emocija i naboja koje donosi knjiga. Stilizirani scenski pokret glumaca koji je osmislio Alen Čelić daje tek obrise strahota, a glazba Mate Matišića govori svojim jezikom. Aljoša Čepl kao Marijan, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Janković i Neven-Lucian Davidović na Noćnoj sceni HNK zajedno su s publikom.

I sve funkcionira odlično, samo što nije moguće emocionalno se odmaknuti od drame koju gledate. Na njezinu stvarnost, a ne tek izmaštanu priču, podsjetio je i Marijan Gubina priključivši se u posljednjoj sceni na pozornici. Stvarni čovjek koji je sve strahote rata prošao, svojim djelom poručuje da živi, ali ne od mržnje već ljubavi, da ne osuđuje zbog nacije, vjere, ili bilo čega drugog jer njega su sudili, i poziva na život u dobroj volji ma kakva vam prošlost neshvatljiva bila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.