Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijerno izvedeni Boemi

11.10.2014.

10:57

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu sinoć je premijerno izvedena opera "La Boheme" Giacoma Puccinia, što je prva ovosezonska glazbena premijera u toj nacionalnoj kazališnoj kući.

Prema riječima ravnatelja opere osječkog HNK-a Filipa Pavišića, izvođenjem "La Boheme" i osječki HNK uključio se u obilježavanje 90. obljetnice Puccinijeve smrti. On smatra kako je, scenski i kostimografski, riječ o sjajnoj predstavi koja najbolje prezentira mogućnosti ansambla osječkog HNK-a, pojačanog s nekoliko gostiju.

Predstavu karakterizira tradicionalna režija, koja najbolje može prikazati njezinu priču, pariške četvrti Montmartre i Latinsku četvrt, i omogućiti gledateljima da osjete tragediju boemskog života. Pavišić kaže da je riječ o velikoj i opsežnoj operi koja u četiri čina ne progovara samo o boemštini i bijedi, nego i životu ljudi općenito, u čemu se mnogi gledatelji mogu prepoznati.

U ulozi pjesnika Rodolfa kao gost nastupio je južnokorejski tenor  Won Whi Choi, a uz njega su u ostalim ulogama Vlaho Ljutić, Slobodan Cvetičanin, Damir Baković, Tanja Ružđak, Berislav Puškarić i Ilijana Korać.

Redatelj predstave je Petar Vujačić, scenograf Đorđe Jandrić, kostimograf Neven Mihić, a scenski pokret osmislio je Vuk Ognjenović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.