Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonski Brod uplovio u bajku

06.04.2014.

21:35

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom Brodu tjedan dana ključevi su u rukama djece – počele su 42. Dječje svečanosti U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić. Glazbeno scenskom čarolijom prema motivima bajke Regoč djeca su odraslima jasno poručili kako u naslijeđe žele bolji i drukčiji svijet.


„S veseljem primam ključ grada i najavljujem tjedan igre, plesa i radosti“, objavila je osmogodišnja Dora Pejić nakon spektakularnog programa otvaranja Dječjih svečanosti ispred kuće Brlić na središnjem gardskom trgu. Veselo je bilo i na premijeri glazbeno scenske čarolije Regoč. Čarobna i bajkovita, a opet tako suvremena i aktualna – predstava o divu Regoču i vili Kosjenki u izvedbi članova kazališne radionice svijeta bajki – odraslima je odaslala jasne poruke: „Želimo drugačiji svijet bez zlobe i mržnje, bez dimnjaka i štetnih plinova , bez onečišćenja. I želimo da nas se čuje!“

„Krenuli smo od ove priče iz davnine, koja je podijeljena u četiri slike. Prva je bajkovita i vezana za svijet vila, druga vodi na kraj svijeta u bespuće Legen, treća priča je silazak pod zemlju, a četvrta govori o sukobu između dva sela gdje jedni žele napakostiti drugima i puštaju Zlovodu. Zaključili smo da je Zlovoda nešto što uništava svijet, a budući da se predstava radi u Brodu, iskoristili smo Brod kao metaforu, jer se iz prekosavske rafinerije uništava kvaliteta zraka“, rekla je redateljica predstave Dubravka Zrnčić Kulenović.

Publika je bila oduševljena.

U ovogodišnjim Dječjim svečanostima sudjelovati će na stotine djece i mladih predškolskog i školskog uzrasta, te članovi kreativnih udruga. U tjednu koji slijedi bit će upriličeno mnogo radionica, kazališnih predstava, izložbi i događaja kojima je cilj predstaviti dječje i stvaralaštvo za djecu izraslo na temeljima velikoga djela Ivane Brlić Mažuranić. Rođena prije 140 godina u Ogulinu, u Brodu je provela najkreativnije godine i u naslijeđe ostavila djelo koje inspirira naraštaje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.