Hrvatski radio

Radio Osijek

Snježne skulpture u Tvrđi i centru grada

30.12.2014.

11:59

Autor: Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Snježnu priču Nikole Fallera Osječani od ove godine mogu pogledati na dvjema lokacijama - na Trgu Svetog Trojstva i Trgu Slobode.

 

Snježne padaline i niske temperature idu na ruku osječkom akademskom i land art umjetniku Nikoli Falleru, te njegovim suradnicima koji snježne skulpture podižu na dvjema gradskim lokacijama. Trg Svetog Trojstva u Tvrđi poznata je zimska adresa gdje od 2012. nastaju snježne skulpture rađene rukom umjetnika i entuzijasta u svesrdnu pomoć brojnih sugrađana. Kao dio ciklusa "Četiri godišnja doba" Nikola Faller za Osječane i njihove goste tijekom zime gradi "Snježni grad" kojim njeguje već lijepu tradiciju izrade skulptura od snijega. Na žalost i ove su godine figuracije i ljudski likovi od snijega bili metom napada nekolicine huligana koji, eto, oštećivanjem skulptura i svoju tradiciju održavaju živom. Uz apel da se suzdrže od rušenja snježnih uradaka, Nikola Faller najavljuje nastavak radova na održavanju postojeći i gradnji novih skulptura, ali ovoga puta na novoj lokaciji - Trgu slobode. Bit će to, dodaje, živopisni ukras na mjestu gdje će Osječani ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Čestitke i lijepe želje sigurno će biti dojmljivije uz pogled na snježne skulpture nekolicine entuzijasta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.