Hrvatski radio

Radio Osijek

Spasimo stare dvorce kroz EU projekte!

13.03.2014.

19:44

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Virovitičko - podravska županija kroz EU projekte spašava dvorce: u rujnu ove godine završit će radovi na obnovi kurije Janković vrijedni 2,18 milijuna eura. Obnovljena kurija postat će Turističko – edukativni centar s 20 soba, konferencijskom dvoranom i restoranom te ujedno i centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije.

Iako Hrvatska slovi kao „zemlja 1000 otoka“, malo je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Većina njih je u devastiranom i ruševnom stanju, naravno uz iznimke kao što su dvorac Trakošćan, Veliki Tabor ili Bežanec. Na području Virovitičko - podravske županije također se nalazi desetak dvoraca i kurija koji su ruševni, a neke od njih planiraju obnoviti novcem iz EU fondova. Ono sto su neki vidjeli kao ruševinu, virovitičko - podravski župan Tomislav Tolušić vidi kao priliku za razvoj turizma i otvaranje novih radnih mjesta.
Prije dvije godine Virovitičko - podravska županija kupila je ruševno zdanje kurije Janković, u Kapeli Dvoru kraj Virovitice, te ga nominirala za financiranje iz EU fondova u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2007-2013. Nositelj projekta je Virovitičko - podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA Razvojna agencija Virovitičko - podravske županije i mađarski Grad Szentlőrinc, a pridruženi partner na projektu je Turistička zajednica Virovitičko - podravske županije.


Vrijednost projekta iznosi 2,18 milijuna eura, a kompletan završetak radova očekuje se u rujnu ove godine, uz otvaranje desetak novih radnih mjesta.
Obnovljena kurija Janković postat će Turističko – edukativni centar sa 20 soba, konferencijskom dvoranom i restoranom te ujedno i centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije. U sklopu projekta, obnovit će se i označit 70 kilometara biciklističke rute uz rijeku Dravu, organizirati edukacije i trening programi za turističke vodiče, a i održat će se i biciklistički maraton Kapela Dvor – Szentlőrinc.
“Definitivno je to priča kontinentalnog turizma koja može imati uspjeh, mi nemamo more, ali imamo ponudu prirodnih ljepota, kulturnih dobara. Obnovljena kurija Janković bit će centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije. Imat će smještajne kapacitete, restoran, konferencijsku dvoranu, uredit će se okoliš, a najvažnije od svega otvorit će se 10 novih radnih mjesta i to sve uz pomoć EU fondova”, istaknuo je Tomislav Tolušić, virovitičko - podravski župan.
/tekst i foto Kristina Babić/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.